Драматичен театър „Н.Вапцаров” Благоевград на турне в Радомир

Тази сряда Драматичен театър „Н.Вапцаров” Благоевград пътува към град Радомир, за да представи две от новите си заглавия в репертоара за 2017г.

На 26.04.17г. /сряда/, от 10:15 и 11:30 часа благоевградски театър ще зарадва децата в град Радомир с  „Червената шапчица и Вълкът” – едно от най- прочутите произведения в историята на детската литература.

„Червената шапчица” е народна приказка, пресъздадена от Шарл Перо във Франция и братя Грим в Германия. В различни версии тази приказка е позната в устното народно творчество на редица европейски страни. Така например, във Франция я разказвали още от 11 в. Приказката е публикувана за първи път през 1697 г. в сборник с приказки на Шарл Перо. Най-познатият днес вариант на приказката принадлежи на Братя Грим, публикуван през 1857 г.

Сценичният вариант на благоевградското представление е дело на вечно вярващата в детските усмивки Жанет Керанова, която е и автор на сценографията. Актрисата, а от скоро и режисьор на детски спектакли в театъра, преплита своя вариант на вечната приказка с части от текста на Панчо Панчев. Той е известен с многобройните си приказки за театър, които се поставят активно в страната.

Актьорите Пепа Манева, Лили Сучева, Божана Косева, Илия Павлевчев и Николай Кимчев ще разкажат една интересна история, затова как добротата на децата може да промени дори най –лошия вълк! Това е и предварителната заявка на Жанет Керанова, че „Червената шапчица и Вълкът” или по – скоро вълкът ще ни изненада и то не с какво да е, а с добрината си.

В 18:00 часа, без съмнение, зрителя го очаква истински СВЕТОВЪРТЕЖ от смях. Благоевградската трупа ще представи новото заглавие в афиша на театъра –  френската комедия „СВЕТОВЪРТЕЖ” от Жан Жак Брикер и Морис Ласег.

„СВЕТОВЪРТЕЖ” е комедия за нравите на съвременното общество, което не може да се справи с най-нормалните за развитието на цивилизацията понятия като дълг, морал, истина, уважение, добро, зло.

За Жан Жак Брикер и Морис Ласег критиката твърди, че са едни от най-успешните тандеми в новата френска драматургия. Пиесите им се играят при изключителен зрителски интерес и отдавна са напуснали пределите на Франция.

Една пиеса, в която ситуациите са почти фарсово разиграни, героите са близки до типажите на Комедия дел Арте в духа на Молиеровата класическа комедия.

Авторите поставят на изпитание усилията на героите да разкрият истината, а тя все повече се заплита в мрежи от лъжи и това естествено предизвиква смях и недоразумения.

Представленията се играят на сцената на Народно читалище „Напредък”-Радомир.

Билети на касата на читалището.  

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене