Звездата от „Столичани в повече” със сандански корени Иван Юруков ексклузивно пред Топ Преса: Обичам си работата! Не ме натоварва!

Иван Юруков е български актьор и режисьор. Роден е на 27 май 1978 година в град Сандански. През 2004 година завършва актьорско майсторство в Националната академия за театрално и филмово изкуство в класа на професор Стефан Данаилов. Играе в Драматичния театър Враца, Сатиричния театър, театралната работилница „Сфумато“, но през 2005 година влиза в трупата на Народния театър. През 2014 г. се качва и на сцената на Театър 199, където партнира на Георги Кадурин в спектакъла „Червено“ от Джон Лоугън. Отделно създава и късометражни филми, като с два от тях печели награди – „Лора“ първа награда на феста „Синемаспорт“, 2007 и „Луизет“ с две награди от същия фест.

Сред театралните му роли са: Пердикан в „С любовта шега не бива” от Алфред дьо Мюсе – Д.Т. Враца; Геле в „Роден във Ветил” реж. Иван Добчев – театрална работилница Сфумато;  Альоша в „Долината на смъртната сянка” по „Братя Карамазови” от Ф.М. Достоевски – театрална работилница Сфумато; Бедржих във „Вернисаж“ от Вацлав Хавел – Сатиричен театър; От 2005 г. е в трупата на Народния театър “Иван Вазов”, където играе: Мамилий в „Зимна приказка“ от Шекспир;  Алберто в “Лека нощ, Патриция”от Алдо де Бенедети; Сганарел в “Лекар по неволя” от Молиер; Дмитрий в “Бягащи странници” от Алексей Казанцев; Виконт дьо Нанжак в “Идеалният мъж” от Оскар Уайлд; Доминго в „Осъдени души“ по Димитър Димов; Разколников в „Престъпление и наказание“ по Достоевски; Силвио в „Слуга на двама господари” К. Голдони; Ектор в „Балът на крадците” от Жан Ануй; Алцест в „Мизантроп” от Ж.Б. Молиер; Уорън в „Полет над кукувиче гнездо” по романа на Кен Киси. През този театрален сезон Иван Юруков участва в спектаклите „Престъпление и наказание”, „Балът на крадците”, „Идеалният мъж”, „Осъдени души“, „Мизантроп”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Слуга на двама господари”. Две години подред Иван Юруков получава номинации „Аскеер“ в категорията изгряваща звезда за ролите на Сганарел в „Лекар по неволя“ на Молиер, реж. Мариус Куркински и Дмитрий в „Бягащи странници“ на Казанцев, реж. Николай Ламбрев-Михайловски. През 2008 г. получава награда от Министерството на културата за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието на българската култура. В киното има главна роля в комедийната антиутопия „Леден сън“ (2005) на реж. Иван Георгиев, снимал се е в италианския Exodus за RAI Uno, също и в телевизионния „Самотни сърца“ на дебютанта Валентин Гошев. Участва в „Ако някой те обича” реж. Киран Коларов, „Аве” Реж. Константин Бонев. През 2010 г. се снима в документалния филм „Кметът” на режисьора Адела Пеева. Късометражният филм „Лора“, на който е режисьор и оператор, печели феста „Синемаспорт“ през 2007. Същата година с късометражният филм „Луизет“ Юруков печели две награди на фестивала „В главните роли: Детето“ (с жури Рада Москова, Мая Новоселска, Димитър Гочев, Олег Ковачев).

В „Столичани в повече” играе главна роля – на Андрей Лютов. Иван Юруков играе в Народен театър в „Престъпление и наказание“, „Балът на крадците“, „Идеалният мъж“, „Осъдени души“, „Мизантроп“, „Полет над кукувиче гнездо“ и „Слуга на двама господари“.

Папараците на Топ Преса ми докладваха, че са забелязали Юруков в благоевградски магазин, а по-късно и на паркинга близо до офиса на Топ Преса. Не успели да му направят папарашки снимки, но аз се свързах с него за да разберем какво прави в Благоевград. Каня го в редакцията на Топ Преса за да разкаже с новите неща с които се е захванал.

Дами и господа за мен е чест да ви представя един човек, който познават и младо и старо.  Той е Андрей Лютов от „Столичани в повече”… Представям ви Иван Юруков

Ако трябва да те представям това не е единствената роля с която си популярен нали?

– Да разбира се. Имам доста филми преди и участие в друг сериал “Забранена любов”. Имам и много, много, много роли в театъра.

Но пък децата те заобичаха от „Столичани в повече”

– Вероятно да, най – актуалният филм е той… макар че приключи, остава да се излъчат последните му серии.

Те сега започнаха да повтарят сезоните отначало и хората пак си ги гледат с интерес.

– Да, което е хубаво.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене