Лидерът на РЗС Яне Янев със скандално изказване на сесия в Сандански: Крайно време е да кажем на гражданите кой управлява УВЕКС – общината или мафията

„На всяко заседание оттук нататък ще вкарвам в дневния ред искане за откриване на процедура по избор на управител на общинско дружество УВЕКС”, закани се вчера по време на извънредното заседание председателят на групата на РЗС в Общинския съвет в Сандански Яне Янев.

Той първо помоли да не бъде прекъсван и да се възползва от полагащото му се време и въпреки че съгласно правилника за работа на Общинския съвет времето за изказване е 4 минути, Янев говори цели 8, като през това време не бе прекъснат от нито един от 17-те присъстващи в залата съветници, 10 отсъстваха. Ето какво още каза Я. Янев: „Това, което се случва в продължение на една година в УВЕКС – Сандански, граничи с колективно престъпление, чиито основни герои са известни на обществеността в Сандански. Защо, как и най-вече на каква цена продължава да изпълнява длъжността управител на УВЕКС Тодор Гикенски? След като, г-н председателю, г-н кмете, Окръжна прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу управителя в съда. Това обаче не интересува част от общинските съветници, които сякаш са част от тази схема. Нещо повече, отговорни фактори в Сандански се питат дали част от общинските съветници не получават тлъсти хонорари, по-точно подкупи, за да направят така, че Гикенски да продължава да е управител на дружество. И ние отсреща не виждаме никаква реакция по отношение на това, което се случва. Нали Общинският съвет е принципал на УВЕКС – Сандански и тук трябва да се осъществява необходимият контрол? Ние, общинските съветници от РЗС, нямаме никаква информация, какво се случва в дружеството. Има организирана група в Общинския съвет, която крепи Т. Гикенски, която го крепи и го крепи срещу подкупи. И ние трябва част по-скоро да вземем решение по въпроса. За едни неща се дава публичност и се информира обществеността, а за други се мълчи. Почти целият град е наясно, че УВЕКС е превърнато в дружество частна собственост на няколко олигарси в града. Едва ли не е концесионирано от няколко политически сили”, заяви Яне Янев и допълни, че ще предприеме действия по реда на контрола като съветник и поясни, че на всяка сесия без изключение ще идва и ще настоява ръководството на общината да вземе конкретни мерки.

„Чрез този тип шикалкавене и процедурни практики Т. Гикенски ще надживее Общинския съвети и даже и кмета. За това трябва да има отношение и позиция на Общинския съвет за промяна на правилника за работата ни. И ако този правилник остане по същия начин, ние всички ще станем жертва на мръсни корупционни игри. Крайно време е да се сложи край на тази корупционна система и гражданите да знаят кой управлява дружеството – общината или мафията”, заключи Я. Янев.

Никой от съветниците не взе отношение към казаното от Янев и се премина по процедура към гласуване на двете точки, заложени в дневния ред на извънредното заседание. Единодушно съветниците гласуваха, че дават съгласие община Сандански да кандидатства в партньорство с общините Струмяни и Кресна за подаване на едно общо проектно предложение „комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци” като упълномощиха кмета К. Котев да ги представлява в бъдещото сдружение. Гласуваха още да бъде рехабилитиран пътят от магистрала „Струма” до Мелник по искане на Агенция „Пътна инфраструктура”. ЛИДИЯ МАНЕВА/Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене