Какво се случи вчера със сводника Марто Дебелия и ченгетата покровители

Делото срещу благоевградския сводник Мартин Филипов – Марто Дебелия, и уличените за негови покровители полицаи Стефан Филипов и Петър Кънев започна с фалстарт. Насроченият за вчера наказателен процес се провали заради дело в спецсъда на софийския адвокат на Петър Кънев, който пуснал молба за отлагане половин час преди заседанието. Бопаджията има още трима адвокати, които го бранят, и четвърти процесуален представител в лицето на съпругата си. Той обаче се отказа от тях и пожела да бъде защитаван единствено и само от Иво Найденов.

gallery

Заради дело в спецсъда не се яви и кюстендилският адвокат Емил Велинов, който защитава бившия полицейски инспектор Стефан Филипов. Съдията по делото Екатерина Николова бе насрочила заседанията в 5 поредни дни, но се оказа, че и второто, и третото също няма да се проведат, този път заради служебни ангажименти на втория адвокат на Стефан Филипов и на защитника на Марто Дебелия. Адвокатите на тримата подсъдими са изразили готовност да се явят вкупом на четвъртото заседание, което е насрочено за идния вторник. Съдията отложи делото, като задължи адвокатите Найденов и Велинов да представят доказателства, че вчера са били на дела в специализирания съд и предупреди, че повече няма да толерира подобно поведение и пренасрочва делото на това процесуално основание, тъй като ще го приеме като опит за шиканиране на процеса. Делото трябва да стартира другата седмица с разпит на първите 25 свидетели, ако нещо не се промени, тъй като адвокатът на Марто Дебелия даде индикация, че той е готов на споразумение. Той е обвинен за две престъпления – по чл. 159г от НК за трафик на хора при условие на опасен рецидив и по чл. 155 – склоняване на 6 жени към проституция, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 20 000 лв. до 100 000 лв., както и конфискация на част или на цялото му имущество.

Уволненият полицейски инспектор Стефан Филипов, който отговаряше за кв. „Запад”, също е с две обвинения, като едното е по чл. 294 от НК – за осуетяване на наказателно преследване спрямо Марто Дебелия и лично укривателство, и по чл. 284 от НК – издаване на служебна тайна. Двете престъпления попадат в категорията на леките, като по първото най-тежкото наказание е до 5 години затвор, а по второто – до 2 години или пробация.

Петър Кънев, който беше зам. шеф на териториалния отдел на БОП – Благоевград, а по време на ареста си заместваше излезлия в отпуск шеф Симеон Симеонов, е с едно обвинение – вещно укривателство. Двамата полицаи бяха арестувани на 1 юни миналата година при спецоперация на„Вътрешна сигурност” и Районна прокуратура, а Марто Дебелия бе закопчан в хотел „Рио“. Той е зад решетките оттогава – първо в следствения арест, а след внасяне на обвинителния акт в съда бе преведен в затвора.

Полицаите също бяха в ареста, но впоследствие бяха пуснати на свобода под парични гаранции – 5000 лв. за Петър Кънев и 10 000 лв. за Стефан Филипов.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене