Съдът върна дело за липсата на меню без свинско

Административният съд в Кърджали прие за основателна жалбата на родители мюсюлмани, че децата им са дискриминирани заради невъзможността да се хранят според религията си

Съдът отмени решение та Комисията за защита от дискриминация, според което това не представлява дискриминация.

Решението на комисията е взето в разширен петчленен състав.

В него се посочва, че правото на избор на хранителен режим, съобразен с нормите на религията, може да бъде защитено само тогава, когато не противоречи на интерес от по-висш порядък. Уточнява се, че такъв е публичният интерес от отглеждане на здраво и пълноценно поколение, а отговорността за това, в случаите, в които децата посещават детски градини и училища, е на институциите, осигуряващи тяхното отглеждане и възпитание.

В становище на Министерството на здравеопазването се заявява подкрепа за решението на комисията.

Жалбоподателят от своя страна изтъква, че в исляма забраната за консумиране на свинско месо е задължителна и липсата на „хелял“ (приемлива храна за мюсюлманите) в държавни или общински, образователни и болнични институции на територията на страната, представлява форма на дискриминация и нарушение на основни човешки права.

Според жалбата, съществуващото положение накърнява достойнството на децата въз основа на етническа принадлежност, религия и произход, както и че липсата на хелял създава обидна и враждебна среда за изповядващите мюсюлманска религия.

В решението на комисията се обяснява, че храната е стандартизирана и съобразена с бюджета на посочените институции, като отклонения са предвидени само за децата със здравословни проблеми. В мотивите се казва също, че здравите деца са третирани равно съгласно съществуващите разпоредби, а различното им третиране би било дискриминация.

Позицията на община Кърджали е, че родителската жалба е неоснователна – храненето на децата в детските градини се осъществява съгласно изискванията на Закона за здравето и подзаконовите актове по прилагането му. От кметството посочват, че искането за осигуряване на хелял противоречи на правовия ред в страната, както и че общинските власти са предприели необходимото, за осигуряване на такава възможност, но до момента не е заявявано желание, от страна на родителите.

В мотивите за отмяна на решението на комисията, съдията Айгюл Шефки се казва, че решението на комисията става дума само за третирането по признак „религия“, но не са събирани доказателства и липсват мотиви по отношение на дискриминация, основана на „етническа принадлежност“ и „произход“.

Съдът намира, че комисията „не е извършила пълно и обективно изследване“ по твърденията за дискриминация по признаците „етническа принадлежност“ и „произход“, както и „дискриминация по признак „религия“ в общинските и държавни училища и болници, изразяваща се в липсата на приемлива храна“.

Съдът смята, че комисията е приела „априори, че зачитането на правото на родителите да определят храната на децата си в зависимост от религиозните им убеждения, засяга публичен интерес от по-висш порядък – отглеждането на здраво и пълноценно поколение“. Уточнява се, че комисията не е посочила „какви конкретни нормативни изисквания за здравословно хранене биха били нарушени“.

„Не е разгледана възможността, при заявено от родителите изрично желание, свинските продукти, присъстващи в менюто на децата, да бъдат заменяни с друг вид месни продукти, със съизмерима хранителна стойност и при съпоставима цена. Не е обсъждан въпросът, противоречи ли тази възможност на изброените в решението нормативни актове, уреждащи здравословното хранене на децата или е свързано със създаването на по-добра организация в съответните държавни и общински институции.“ – се казва още в съдебното решение.

Преписката се връща на Комисията за защита от дискриминация, която трябва да се произнесе отново по жалбата. Посочва се, че в зависимост от отговора на горните въпроси, „следва да се направи и съпоставка между законната цел по здравословно хранене, постигана чрез предлагане на стандартизирано меню в детските градини и законния интерес на родителите“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене