166 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето

Годишнината ще бъде отбелязана с редица инициативи в Благоевград

Днес се навършват 166 години от рождението на революционера Георги Измирлиев – Македончето. Той е роден на 21 април 1851 г. в град Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици. Началното си образование получава в родния си град, а прогимназиално в град Сяр. Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг. В разгара на подготовка е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.    

В Благоевград днес ще се проведат редица инициативи, с които ще се отбележи годишнината.

В 09:45 часа в двора на V Средно училище „Георги Измирлиев“ ученици ще положат  цвета пред паметника на патрона си, който се намира в двора на училището. За отбелязването на патронния празник на училището ще пристигнат 3 автобуса с ученици от 121 СУ „Георги Измирлиев” София- район Триадица.  Те ще се включат в почитането на паметта на Георги Измирлиев и в негова чест ще засадят дърво в двора на V СУ в  Благоевград.   

В 11:00 часа ще бъдат положени цветя  пред бюст- паметника, срещу сградата на Община Благоевград . В програмата ще вземат участие и Биг Бенд- Благоевград. Ученици от V СУ ще припомнят част от живота и делото на революционера. Благоевградската общественост, заедно с гостите от 121-во училище ще сведат глави в памет на Георги Измирлиев – Македончето.

В 11:30 часа учениците ще посетят къщата – музей на революционера в кв. Вароша, където специалисти от Регионален исторически музей Благоевград ще ги запознаят с биографията на  героя,  а представители на клуб „Традиция“ ще им демонстрират оригинални четнически униформи и оръжия.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене