Според обещанието на министър Бозуков, от днес трябва да започне превеждането на премиите по сметките на тютюнопроизводителите

Средствата по схемата за Преходна национална помощ за тютюна за Кампания 2016 г. да бъдат изплатени в седмицата 17-21 април. Това обеща още преди Великден министърът на земеделието проф. Христо Бозуков. Финансовият ресурс по схемата, утвърден на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ е в размер на 90 000 000 лева. Тази година определеният размер е намален с 5%. Право на подпомагане по схемата имат земеделски стопани, които са отглеждали през която и да е година на референтния период 2007-2009 г. тютюн, който е изкупен и премиран по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

От 20 април дазапочне превеждането на премиите по сметките на тютюнопроизводителите, а до края на месеца те ще бъдат изплатени окончателно. Това обеща министър Бозуков пред  кмета на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюни в страната.

Заради забавени плащания и некоректни фирми, изкупвачи, с всяка изминала година производителите на тютюн в региона на Гоце Делчев намаляват. По-голяма част от земеделците обаче не сменят културата, а избират да работят през летните месеци из полята на съседна Гърция.

hronika

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене