Пътна полиция стартира акция за контрол на скоростта

„Пътна полиция“ провежда специализирана полицейска операция за контрол на скоростта.

Тя започна в 6.00 часа на 19 април и ще продължи до 6.00 часа на 20 април. Операцията носи името „24 часа контрол на скоростта“. Целта е намаляване на пътните произшествия, предизвикани от бързото шофиране. В рамките на акцията екипите на „Пътна полиция“ ще са разположени в населените места, главните пътища, магистралите и третокласните шосета и ще следят основно за скоростта. Акцията е част от европейска инициатива.

„Скоростта, както в България, така и в другите държави от Европейския съюз, е основната причина за възникване на тежките произшествия с най-голям брой загинали и ранени. Затова и ние се включваме в тази инициатива. Всички налични мобилни и стационарни камери ще бъдат ангажирани за контрол на скоростта, така че ще се следи за спазване на максимално допустимата скорост по пътищата и ще се налагат санкции на нарушителите“, поясни началникът на „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски.

Подобна операция се провежда за трета поредна година, припомни старши инспектор Росен Рапчев. По думите му в деня, в който се осъществява толкова мащабен контрол на скоростта, шофьорите се движат по-внимателно, което допринася за рязкото намаляване на пътните инциденти.

Подобна операция се провежда в Европа от 2013 година. Миналата година в нея се включиха 12 906 пътни полицаи от 22 страни на Европейския съюз, които провериха 2 463 622 возила. Общо за целия ЕС е установено, че 4,97% от водачите на моторни превозни средства са шофирали с по-висока от разрешената скорост.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене