Новите народни представители полагат клетва днес

Днес ще бъде първото заседание на 44–ото Народно събрание. По традиция новият парламент ще бъде открит от най-възрастния депутат. В 44-ото Народно събрание това водачът на листата на БСП за Благоевградска област Тома Томов. След това новите 240 народни представители ще се закълнат и ще подпишат клетвените листове. Клетвата гласи: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 44-тото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

Народните представители ще изберат заместник-председатели на Народното събрание и ще приемат решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Народните представители ще бъдат поздравени и от президента Румен Радев. На тържественото заседание са поканени да присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелиев, бивши председатели на парламента, служебният премиер Огнян Герджиков и министри, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, представители на вероизповеданията, евродепутати, представители на институции и на дипломатическия корпус.

На провелите са на 26 март 2017 г. предсрочни парламентарни избори партията на Бойко Борисов ГЕРБ спечели най-много гласове – 1 147 292. В новия парламент тя ще има 95 депутата.

Втора политическа сила остава БСП, но тя съществено съкрати преднината на основния си опонент от предишните избори. Левицата ще има 80 мандата. За нея са гласували 955 490 гласоподаватели.

Трети са коалицията Обединени патриоти с 27 депутати, осигурени им от получените 318 513 действителни гласа. Движението за права и свободи ще има 26 народни представители. Със 145 637 действителни гласа партия ВОЛЯ на Веселин Марешки влиза за първи път в Народното събрание с 12 мандата.

В проведените избори за народни представители няма избрани независими кандидати.

54.07% е била избирателната активност на проведените избори на 26 март. От 6 810 341 гласоподаватели, упражнилите правото си на глас са 3 682 151.

До този парламент се стигна, след като в страната се проведоха третите предсрочни избори от 2013 г. насам. Причината за тях бе решението на министър-председателя Бойко Борисов да подаде оставката на своето второ правителство след загубата на неговия кандидат Цецка Цачева на президентските избори.

И 44–ото Народно събрание ще бъде пъстро, както и предходният 43-ти парламент, макар в него да влизат по-малко политически сили – 5. Очаква се ГЕРБ да сформира коалиция с Обединените патриоти. Двете формации общо имат 122 депутати. Те вече постигнаха споразумение и се зарекоха да изкарат пълен управленски мандат, нещо което не се е случвало от 2009 г.

Едно от основните предизвикателства пред бъдещото управление ще бъде успешното провеждане на българското председателство на ЕС, което ще започне на 1 януари 2018 г.

Първият ден на новия парламент ще бъде белязан и от протест под надслов: „срещу политическата мафия”.

„В първата сряда след Великден ще удари първия звънец за новото 44-ото Народно събрание. Ние пък ще ударим началото на нашето недоволство срещу едно потресаващо обединение на лъже патриоти и политическата мафия“, пишат организаторите на проявата. Според Обществения съвет на „Дружба“ 2 „не е нормално в условията на ударно поскъпване на парното и водата да се правят безпринципни политически договорки, насочени срещу интересите на гражданите”.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене