Божествена Света литургия, водосвет и курбан на новопостроения мост при параклиса „Света варвара“ до Елешница

На 19 април Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим, със съдействието на свещеници от Разложката духовна околия и храм „Св. Вмчк Георги“ – с. Баня, храм „Св. Атанасий Велики“ – с. Елешница, храм „Св. Вмчк Георги“ – гр. Белица подготвят още литийно шествие и курбан за благодарност към Бога и построилите моста. В програмата ще участват и самодейни ансмабли от Елешница и Баня.

Община Разлог със собствени средства построи мост към светилището на св. Варвара край Елешница. Неотдавна река Места отнесе въжения мост и оттогава преклонението пред параклиса на светицата и достъпът до мирото беше труден. На отстрещния бряг останаха 3 вили и параклисът „Света Варвара“, където извира минерална вода, наричана от местните гьола или „мирото“. В близост до мирото има стар параклис на великомъченицата, платила с главата си приемането на християнската вяра.

В едно цялостно проучване богословът Венцислав Каравълчев твърди, че св. Варвара е родена в с. Елешница, община Разлог, което в древността се е наричало Илиопол. Тъй като била с впечатляваща красота, ревнивият ѝ баща я затваря в кула – далеч от похотливи очи Баща й бил управител на римския град и когато се запилял по държавни дела за няколко месеца, Варвара приела християнството. Като се върнал баща й я осъдил на смърт чрез посичане. Отрязали й главата срещу баните, а кръвта се превърнала в минерална вода, която започнала до блика, там, където кръвта й попила в земята. Водата е с температура 57 градуса. Мирото е облицовано с камъни и благоустроено от дарител от Добринище.

„Като кмет и християнин съм горд и радостен, че се обединяваме като миряни от две общини, три храма и духовници от Разложката околия, за да отбележим възстановения светъл път към храма „Св. Варвара“ и светилището на светицата. – каза кметът на община Разлог Красимир Герчев. – Нека да ни е честит новият мост! Да носи мир, радост и духовно изцеление на всички!“

В православието Св. Варвара се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят. В някои райони на страната Света Варвара е считана за покровителка на децата от болести. Жените месели и раздавали за здраве „къпани“ питки. Друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце. Светицата се счита за покровителка и на миньорите.

В деня, в който се чества паметта на светицата в местността се събира голямо множество народ и се извършва молебен. Има легенди и за разрушената в близост кула, в която считат, че е живяла красивата Варвара. По-нагоре от селото, в планината лежат много камъни, подобни на стадо. За тях казват, че това са овцете на пастира, който показал на Диоскор къде е св. Варвара.

На 19 април, по новия въжен мост, построен от община Разлог, ще премине литийното шествие на миряните от три храма и Разложката духовна околия, водени от негово Високопреосвещенство митрополит Серафим в чест на св. Варвара. С благословен за здраве курбан и празничен концерт в изпълнение на самодейни ансамбли от Баня и Елешница ще завърши голямото църковно сборище, организирано от три храма на две общини и миряните, които милеят за светилището на св. Варвара.

 

 

П. Попов/struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене