Школа „Новите майстори“ представи портрети с етно звучене

Школа „Новите майстори“ към Сдружение „Партньори – Кюстендил“ с ръководител художникът Евгени Серафимов представи четвъртата си тематична изложба.

След гигантския портрет на Владимир Димитров – Майстора, разположен на един декар в центъра на Кюстендил миналото лято, школата представя 20 от по-големите си възпитаници в обща изложба „Етнография на лицето“.

Темата са портрети, които имат подчертано етнозвучене, това са лица на хора от малки, откъснати от цивилизацията кътчета. Колоритни и провокативни. Портретите са рисувани цяла година и показват развитието на талантите, които кюстендилската публика познава от предходни изложби.

Миналата година преди Великден школата показа 40 от най-красивите български манастири. На откриването на изложбата специален поздрав за всички присъстващи бе изпълнението на Симона Станоева – солист на Мистерията на българските гласове, и хорът за народно пеене с диригент Адела Харалампиева.

Виолета Атанасова прочете свое произведение – част от цикъла „Етнография на сърцето“. Над 200 души уважиха откриването на изложбата във фоайето на Драматичен театър – Кюстендил.

Децата получиха свидетелства от Веска Миланова – председател на УС към сдружение „Партньори“, и подаръци от община Кюстендил, връчени от Дима Укалска – началник на отдел „Култура и духовно развитие“.

Изложбата ще остане в Театъра до средата на май. Картините се продават, голяма част бяха откупени от гостите на града, дошли тук за великденските празници.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене