Ето основните приоритети в управленската програма на ГЕРБ и Патриотите

По-високи минимални пенсии още тази година, минимална заплата от 650 лв. след 4 г. и средна работна заплата от 1500 лв. за този период обеща Бойко Борисов.

Днес лидерът на ГЕРБ обяви, че преговорният процес за програмата на бъдещото коалиционно правителство с ОП е завършил. Тя е символично 21 страници, защото целта е управлението на България до 2021 г.

ОТ ГЕРБ и ОП обещават, че няма да променят данъците и ще намаляват дефицита, предвиден през 2017 г. до достигане на нулев такъв през 2020 г.

 

Пенсии, заплати, помощи

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 180 лв. от 1 юли 2017 г.; Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 200 лв. от 1 октомври 2017 г.

Минималната пенсия трябва да се сближи с прага на бедност, смятат от партиите.

Минималната работна заплата за следващите 4 г. трябва да достигне 650 лв., предвиждат от ГЕРБ и ОП.

Двете страни са пресметнали, че средната работна заплата може да достигне до 1500 лв. за 4 г.

Социалните помощи ще се обвържат със заетост – всички в трудоспособна възраст, които получават помощи трябва да се включат в заетост, гласи програмата на двете партии.

Те искат отговорното родителство и редовното посещаване от децата на детските градини и училищата, и приемане на система от мерки за преодоляване на негативните демографски тенденции.

Освен това има консенсус за по-нататъшно изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и увеличаване на финансовия ресурс по тази програма чрез нарастващ процент на самоучастие на гражданите.

Ще се разширява и програмата чрез обхващане на тухлени многофамилни и еднофамилни жилищни сгради.

 

Относно управлението на еврофондовете се предвижда:

– Унифициране на системите за управление на оперативните програми съфинансирани от ЕС с оглед на пълна електронизация и подчиняване на едни и същи правила.

– Продължаване процеса на опростяване на документацията по кандидатстване и отчитане на проекти.

– Увеличаване на капацитета за управление на финансовите инструменти на оперативните програми.

– Подготовка за адекватно участие в преговорите за бъдещето на кохезионната политика и за бюджета на ЕС след 2020 година, вкл. използване на председателството на ЕС през 2018 г.

– Улесняване на достъпа до информация и финансиране по ОП и ПРСР за малкия бизнес и дребните селскостопански производители.

Партиите са решили също приемане на нов Закон за храните. Прилагане на политики за защита на българските производители в областта на храните. Увеличаването на дела на произведените в България храни, предлагани в търговската мрежа, стимулирането на добрите и ограничаване на нелоялните търговски практики по веригата на доставки на храни.

Относно регионалната инфраструктура и транспорта се предвижда основно строителството по автомагистралите „Струма“ и „Хемус“, както и строителството на метрото в София.

Партиите са се разбрали за въвеждане на по-справедлив модел на плащане за преминаване по републиканската пътна мрежа – чрез въвеждане на смесена система: електронна винетка за леки коли и тол такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили и други МПС.

 

Основните приоритети в транспорта

– Закупуване на нови влакове

– Изграждане на жп линията София – Септември;

– Изграждане на жп участък София – Волуяк, част от жп възел София;

– Модернизация на жп линията Пловдив – Бургас,

– Модернизация на жп линията Драгоман – София;

– Модернизация на жп възел Пловдив;

– Възстановяване на проектните параметри на жп линията Русе – Варна.      

– Завършване на магистралния пръстен на страната и модернизация на пътната мрежа: –

– Ускорено доизграждане на АМ „Хемус”;

– Доизграждане на АМ „Струма” (Благоевград – Сандански);

– Изграждане на АМ „Калотина – София”;

– Тунел под връх Шипка; –

– Скоростен път Русе– В. Търново;

– Скоростен път Видин – София;

– Доизграждане на Южната дъга на Софийския околовръстен път;

– Бургас – Слънчев бряг,

– Обход Пловдив. 1.3.

 

Основен приоритет ще бъде и разширение на метрото в София.

Пред икономиката стоят два основни проблема, решаването на които би довело до устойчив икономически растеж – административната тежест пред бизнеса и липсата на развит капиталов пазар.

Бъдещите управляващи искат премахване на административната тежест за бизнеса. Приоритет е и приемането на специален Закон за премахване на административната тежест с въвеждане на принципа на „мълчаливото съгласие“ и принципа на „една информация в една администрация“.

 

Основни приоритети в енергетиката

Енергийна сигурност чрез собствен добив. Продължаване на проучването на дълбоко Черно море чрез провеждане на процедура по търсене и проучване и на блок „Терес”. Подкрепа за проучванията в блок „Хан Аспарух” и блок „Силистар”, които да гарантират конкурентоспособни цени на енергийните ресурси, енергийната сигурност и значителни приходи от концесионни възнаграждения.

Изпълнение на решението (препоръките) на ЕК по отношение на ТЕЦ “Марица – Изток 1” и ТЕЦ “Марица – Изток 3”.

Ревизия на разходите на ТЕЦ “Марица – Изток 2”, мини “Марица – Изток”, АЕЦ “Козлодуй” и други.

Енергийна сигурност чрез изграждане на интерконектори между България и съседните ни страни.

Пълна либерализация на пазара на електроенергия и газ. Изготвяне на законодателни промени, свързани с въвеждане на пълна либерализация на пазара

Продължаване на дейностите по удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене