Офицер от френската армия разкри: Страната ни се готви за война!

Струпани около компютрите си, две дузини французи на по двайсетина години седем часа тракаха трескаво по клавиатурите. Целта беше ясна: да елиминират вирус, парализиращ системите на правителствената агенция за опазване на околната среда. „Мисията е изпълнена! Те направиха, каквото се искаше от тях – да анализират, идентифицират, а после да разработят код, който унищожава вируса“, казва Патрис, офицер от френската армия, който изпитва потенциални новобранци за център по киберотбрана в Западна Франция.

Обучението е едно от десетките, осъществени в страната от 20 до 31 март с участието на 240 души от 12 елитни технически висши училища в съответствие с план за създаване на армия от талантливи кибершпиони за противодействие на опитите за дигитална дестабилизация. Властите искат от тях да са готови да се справят с кибервойна, чиято мишена може да стане цивилна инфраструктура като водопроводната или електрическата мрежа, телекомуникациите и транспорта.

От тях ще се очаква също да бранят самата френска демокрация предвид твърденията, че Русия се е намесила в миналогодишните президентски избори в САЩ. Киберотбраната се превърна в един от приоритетите на националната сигурност на Франция, след като Русия, Китай и Иран, някои престъпни организации и дори съюзници оптимизираха компютърния си потенциал. „Заплахата ще нараства. Честотата и сложността на атаките непрекъснато се увеличават“, каза пред декември миналата година френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, след като оповести откриването на новото командване на кибероперациите.

„Следващото предизвикателство пред киберотбраната ще е не просто да установяваме атаките, а да продължаваме военните си операции при кибератаки, като същевременно използваме киберпространството за провеждане на наши собствени контраоперации“, каза той. До 2019 г. в „четвъртия род войски“, както вече наричат киберсилите, ще бъдат инвестирани първоначално 1 милиард евро. Целта е дотогава да бъдат подготвени 3200 кибервойници, при едва 100 преди шест години. Още 4400 резервисти ще бъдат на разположение в случай на необходимост.

В ТЪРСЕНЕ НА САМОРОДНО ЗЛАТО

В Сесон Севиние, център на френската киберотбрана, двадесетте начинаещи кибервойници знаят, че това може да е възможност да защитят родината си. Те са подложени на интензивни тренировки по различни задания – от справяне с базисни усилия за проникване през излагане на риск на система до пълна загуба на контрол върху мрежата. „Това наистина е възможност да се натъкнем на самородно злато“, казва Ерик – полковник, оглавяващ оперативното звено в командния център по киберотбрана на армията. Съгласно френските военни правила на офицерите не е позволено да съобщават фамилното си име. Годишният тренинг, който се осъществява от 2013 г., е дал възможност на Франция да наеме 35 процента от необходимите й резервисти.

В добавка все повече студенти търсят работа на пълно работно време със стартова заплата от 3000 евро на месец. „Търсим млади хора, които обичат да се ровят в нови неща и проявяват особена любознателност в областта на дигиталния свят“, казва Стефан, командващ киберзвено, което обучава около 1000 души годишно. От другата страна на Атлантика витае безпокойство, че американската Агенция за национална сигурност е застрашена от изтичане на мозъци сред хакерите и кибершпионите поради бурна реорганизация в службите и тревога от обтегнатите отношения между разузнавателната общност и президента Доналд Тръмп.

Висши представители на киберсигурността в САЩ казаха за Ройтерс, че от идването на Тръмп на власт на 20 януари се наблюдава подчертано увеличение в броя на сътрудниците в американското разузнаване или работещи за правителството, които търсят работа в частния сектор. Сред френските потенциални новобранци е Давид – дипломиран инженер, който е на 30 години и е твърде стар, за да влезе в армията. Той казва, че не е кой знае колко трудно да решиш, че трябва да се запишеш за киберобучение, за да помогнеш на страната си.

„В бъдеще ще се сблъскваме с все повече кибератаки, вместо с наземни. Армията ще се нуждае от сухопътни войски, но ще има нужда и от хора като нас за логистиката и техническата част, така че ние ще сме на линия да им помагаме да изпълняват мисиите си“, допълва той.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене