Американските удари в Сирия – реакция на международната общност

Кризата в Сирия е на ръба на нова ескалация, след като в ранните часове на петък военнослужещи на САЩ изстреляха 59 ракети „Томахоук“ срещу авиобаза на режима в Дамаск, разположена в западната провинция Хомс. Именно от нея преди броени дни бе извършена атаката с химически оръжия, жертви на която станаха 86 души, предполагат от Вашингтон. Реакцията на американските действия обаче не е еднозначна.

Опозицията на режима в Дамаск бе първата, която приветства американските удари срещу сирийската военна база и призова САЩ да продължат с действията срещу военния капацитет на сирийския президент Башар Асад.
„Коалицията приветства атаката и призовава Вашингтон да неутрализира възможностите на Асад за извършване на въздушни удари“, заявиха от коалицията. „Ние се надяваме на повече удари… и че тези ще бъдат само началото“, се казва още в разпространеното изявление.

В Русия атаката на САЩ срещу обекти в Сирия бе определена като агресия срещу суверенна държава.
„Президентът Путин счита американските удари в Сирия като агресия срещу суверенна държава в нарушение на международното право, при това под измислен предлог“, подчерта пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
„Путин също така вижда в ударите в Сирия от страната на САЩ опит за отвличане на внимание на световната общност от многобройните жертви сред цивилното население в Ирак“, допълни Песков.
Ракетният удар на САЩ срещу военновъздушна база в провинция Хомс може да доведе до прекъсване на сътрудничеството между руските и американските военни в Сирия, тъй като Вашингтон не е консултирал с Москва действията си. Това предупреди по-рано днес председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Виктор Озеров.
„Това може да пресече вече усложненото сътрудничество между военните на Русия и САЩ в Сирия, тъй като САЩ не установиха контакт с нашето ръководство“, подчерта Озеров.
Москва не отложи действията си – малко по-късно от Министерството на външните работи на Руската федерация съобщиха, че страната преустановява действието на меморандума за предотвратяване на инциденти и гарантиране на сигурността на полетите на авиацията при изпълнение на операции в Сирия, сключен по-рано със САЩ.
„Руската страна преустановява действието на меморандума за предотвратяване на инциденти и гарантиране на сигурността на полетите на авиацията при изпълнение на операции в Сирия, сключен със САЩ“, се казва в съобщението от външнополитическото ведомство в Москва.
Същевременно Москва призовава за свикването на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде обсъдена ситуацията след американските удари в Сирия. „Призоваваме Съвета за сигурност на ООН да проведе извънредно заседание за обсъждане на ситуацията“, подчертаха от външното министерство.

Остра бе реакцията и на Иран, който осъди „строго“ ракетната атака, която американски военни извършиха в ранните часове на петък срещу военновъздушна база в сирийската провинция Хомс в отговор на предполагаемото нападение с химически оръжия на правителствените сили на Дамаск.
„Осъждаме строго едностранните военни действия и ракетните удари от американските военни кораби срещу авиобазата край Ал Шайрат под предлог предполагаемата атака от вторник срещу Хан Шейхун“, заяви говорителят на външното министерство на Техеран.

Страните от НАТО приветстваха ударите, които бяха нанесени по заповед на американския президент Доналд Тръмп.

„Правителството на Великобритания подкрепя изцяло американските действия, които ние вярваме, че са подходящ отговор на варварската атака с химически оръжия, извършена от сирийския режим, и имат за цел да възпрат бъдещи нападения“, заяви говорител на Лондон.

Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел определи като „разбираема“ американската ракетна атака в западната сирийска провинция Хомс.
„Съветът за сигурност не е в състояние да отговори ясно и недвусмислено на варварската употреба на химическо оръжие срещу невинни хора в Сирия. Това, че САЩ отговориха с атака срещу военните структури на режима на Асад, от една от които бе извършено това жестоко военно престъпление, е разбираемо“, коментира външният министър на ФРГ.

Сирийският президент Башар Асад носи „цялата отговорност“ за ракетната атака, която военнослужещите на САЩ извършиха срещу авиобаза в западната провинция Хомс. Това се казва в съвместно изявление на канцлера на Германия Ангела Меркел и държавния глава на Франция Франсоа Оланд.
„След зверството с химически оръжия от 4 април срещу Хан Шейхун в Северозападна Сирия, миналата нощ военно съоръжение на сирийския режим бе унищожено от американски удар. Президентът Башар Асад носи цялата отговорност за това развитие“ на ситуацията, твърдят лидерите на двете европейски държави.

Турция гледа положително на ракетните удари, които военнослужещите на Вашингтон нанесоха в ранните часове на петък срещу военновъздушна база в Сирия, контролирана от правителствените сили на Башар Асад. Това заяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш, подчертавайки, че международната общност трябва да запази своята позиция срещу „варварството“ на Дамаск.
„Както нашият президент изясни, ние не само искаме да чуем думи, но ние искаме да видим действия. В тази връзка ударите на САЩ срещу военната база са съществени и значими. Въпреки това, международната общност трябва ясно да поддържа позицията си срещу варварството на режима на Асад, докато той вече не в състояние да навреди на собствения си народ. Ето защо приветстваме тези действия“, подчерта Куртулмуш.
Американските удари срещу авиобаза на сирийския режим в провинция Хомс са „позитивен отговор“ на „военните престъпления“, извършени от Дамаск. Това заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
„За да се предотвратят подобни кланета, е необходимо да бъде наложена забрана за полети и да бъдат създадени безопасни зони в Сирия без отлагане“, се казва още в изявлението.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху и опозиционният лидер Исаак Херцог приветстваха „силното“ и „важно“ послание, което САЩ отправиха към сирийския режим с ракетната атака срещу военновъздушна база в провинция Хомс.
„Израел напълно подкрепя решението на (американския) президент (Доналд) Тръмп и се надява, че това послание на решителност пред лицето на ужасяващите действия на режима на Асад няма да резонира само в Дамаск, но в Техеран, Пхенян и на други места“, се казва в изявление на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Редакция: Тереза Герова/Фокус

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене