Спряха търга за тунела при Железница на автомагистрала „Струма“

Бившият регионален министър Лиляна Павлова изрази учудването си от прекратяване на процедурата за тунел „Железница“. Недоумението си тя изрази в послание към служебния министър Попниколов и ръководството на АПИ, което публикува в социалната мрежа. По думите й от прекратяването на процедурата България може да загуби пари от Европа.

Ето какво още написа Лиляна Павлова:

„С крайно учудване разбирам, че процедурата за тунел „Железница”, като част от лот 3.1. на АМ „Струма” е прекратена. Несериозно и будещи недоумение звучат мотивите на ръководството на АПИ за прекратяване на изключително важния търг за ключовия приоритетен обект, финансиран със средства от ЕК. Осъзнава ли ръководството на АПИ и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството сериозността от прекратяване на процедура на стойност 250 млн.лв. и рискът от голямо закъснение за изграждането на автомагистралата?

Осъзнава ли ръководството на АПИ и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството, че това решение може да бъде фатално за окончателното изграждане на автомагистрала „Струма” и България да се наложи да загуби стотици милиони от Европа?

Каква е причината за коренно сменената позиция на служебния министър Спас Попниколов , който беше разпоредил в края на февруари да има избран изпълнител на 31 март 2017 г.? Липсва ли наистина документация по обществената поръчка, както това е посочено в самото решение за прекратяване? Означава ли това, че ръководството на АПИ не е създало необходимата организация за съхранение и опазване на документацията по търга? Има ли връзка тази липса на документация с промяната в състава на оценителната комисия предвид, че самият служебен министър преди да стане министър беше външен експерт в нея? Дължи ли се това на смяната му с друг външен експерт и кой е той? Кой го предложи, по какъв начин е станала смяната, притежава ли това лице необходимата професионална експертиза да бъде член на оценителната комисия?“

Екс-министърът от кабинета „Борисов 2“ заяви, че това ще бъдат първите й парламентарни въпроси към служебния министър Спас Попниколов в първия й работен ден като народен представител в 44-то Народно събрание.

Прекратената обществена поръчка за изграждането на тунел „Железница“ е за 250 млн. лв. Това е станало с решение на председателя на управителния съвет на агенцията Пирин Пенчев, което е публикувано късно вечерта на 4 април в профила на купувача, пише Медиапул.

Решението е изненадващо предвид факта, че служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов беше обещал до края на март да има избран изпълнител за изграждането на тунела. Интересен факт е, че Попниколов е бил член на комисията по избор на изпълнител като външен експерт, преди да стане министър, подчертава изданието.

Съоръжението с дължина 2 километра е част от магистрала „Струма“. То е планирано в участъка между Благоевград и Крупник (лот 3.1), който се изпълнява от обединение „АМ Струма 3.1“ с водещ партньор благоевградската фирма „Агромах“. Договорът беше подписан още в края на 2015 г., но до момента още не е започнала работата на терен. След встъпването си в длъжност Попниколов каза, че има забавяне при изпълнението на този обект и обеща ускоряване. Вместо това обаче стана ясно, че държавата не е разчистила терена от гори, което започна едва преди дни.

Забавянето на строежа на „Струма“ и липсата на решение за трасе на магистралата през Кресненското дефиле поставят под риск европейското финансиране за магистралата, което е около 1 млрд. лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене