Новите депутати от Благоевградска област зарязват фирми! Кметският син Ст. Апостолов напуска 9 заради парламента, Н. Бошкилов оставя бизнеса на баща си

Част от новите депутати от Благоевградска област ще бъдат сериозно заети в месеца след заклеването им на 19 април т.г., тъй като това е срокът, в който трябва да се отърват от фирмите си, в чието управление участват. Това показва справка в Търговския регистър, където срещу името на няколко от тях излизат доста търговски дружества, които са несъвместими с новия им статут на депутати.

Синът на симитлийския кмет Апостол Апостолов – Стефан, който стана депутат от ГЕРБ, се води управител, съдружник и едноличен собственик на капитала на общо 9 дружества. Заедно с майка си д-р Мария Апостолова той е управител на „Мапс“ ООД – фирма с основна дейност питейни заведения. Заради депутатското кресло Ст. Апостолов трябва да излезе и от управление на дружество „Снап кар“ ООД, където е управител, съдружник и собственик на половината от общия капитал от 5000 лв. заедно с Никола Георгиев Павлов. Двамата с Павлов са собственици и на „Кос груп“ ООД.

В „Аса-са“ ЕООД младият депутат-бизнесмен е едноличен собственик на капитала от 10 лв. и управител и това е единствената фирма, в която сам си е господар. В „Енерджиинвестбг“ ООД Апостолов трябва да се раздели с двама съдружници – Иван Бориславов Биров и братовчед му Николай Стоянов Динков. Въпреки че тази фирма е специализирана в областта на производството на енергия и хидротехническото строителство, капиталът й е едва 20 лв. – 10 лв. е внесъл Биров, 6 лв. – Динков, и 4 лв. Апостолов, така че раздялата тук няма да е особено драматична.

Депутатът няма да има проблеми с „Елдиес пласт“ ООД, която основал през 2014 г., за производство на пластмасови опаковки заедно с дъщерите на бизнесмена Пламен Мирчев – Лора и Димитрина, защото година по-късно той е напуснал и съдружничките си, и фирмата.

Адвокатите му обаче ще имат сериазна работа по друго дружество – „Дасвил Трейд“ ООД, чиято основна дейност е проектиране, изграждане и експлоатация на ветрогенератори и фотоволтаици. Фирмата е регистрирана със скромния капитал от 100 лв. от четирима съдружници – кметския син, който участва с 22 лв., Денка Василева и Йордан Господинов – с по 5 лв., и ректора на Колежа по туризъм Васил Жечев, който е броил 68 лв. от капитала на дружеството. В момента Жечев е и управител.

Най-възрастният депутат от благоевградската група – журналистът Тома Томов, който влиза в 44-ото НС с гласовете на местните социалисти, е бил доскоро съдружник и управител в 2 фирми – „Наблюдател 2002“ ЕООД и „Калина-Ана“ ЕООД. Още в края на миналата година, когато стана ясно, че ще води листата на БСП в Пиринско, Томов си е разчистил пътя към депутатското кресло, като е продал дела си от 2500 лв. в едната фирма на съдружничката си Калина Николова Грозданова-Томова. Дамата вече управлява и „Наблюдател 2002“, основана от Томов и журналиста от едноименното тв предаване Димитри Иванов.

Любопитно е, че фирма „Калина-Яна“ е с предмет на дейност „услуги в сферата на туризма“, а регистрацията й е в Банско, където преди години Тома Томов си купи луксозна вила и дори обяви, че смята да се оттегли от светския живот в столицата и да прекара старините си в провинциално Банско.

Депутатът от БСП Николай Бошкилов, който от много години се занимава с лозарство и винопроизводство, трябва да се откаже от 3 фирми, за да се впише в нормативите за български народен избраник.

Едната е ЕТ „Нико-Николай Бошкилов“, която от много време не развива никаква дейност. Основната фирма „Вини Бошкилов“, специализирана в търговия на едро с напитки, наливно вино и бутилиране на вино, най-вероятно ще бъде прехвърлена от депутата на баща му Кръстю Бошкилов, с когото двамата са съдружници, още повече че бащата държи и основния капитал.

Раздяла със съдружник се очертава само в „Лотос Дистилър“, която е поравно на депутата и приятеля му Димитър Ангелов Георгиев.

Справката в Търговския регистър за депутата от ГЕРБ Александър Димитров Манолев, който бе издигнат от Сандански, показва, че той е участвал общо в 10 дружества, но ги е напуснал всичките преди и около ноември 2015 г., когато беше назначен за заместник-министър на туризма от правителството на Бойко Борисов на мястото на Надя Маринова.

С бивши фирми заради досегашните им постове са и другите двама „зайци“ в новия парламент. 3 дружествата излизат на името на депутата от ГЕРБ Александър Мацурев, но той е излязъл от тях още когато пое поста заместник-кмет на Банско. Досегашният председател на ОбС – Петрич Георги Динев е бил в частния бизнес до 2010 г. Оттогава на негово име няма регистрирана фирма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене