Ученици от Якоруда се включиха в инициативата на УНИЦЕФ – „Най-големият урок в света“

Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Якоруда се включи в глобалната инициативата „Най-големият урок в света“.

Кампанията е на УНИЦЕФ, като началото е поставено през 2015 г., когато ученици и учители от цял свят насочват вниманието си към глобалните цели за устойчиво развитие и съвместно поемат ангажимент към бъдещето на децата и на цялата планета.

У нас инициативата се провежда със съдействието на Министерството на образованието и науката.

„Най-големият урок в света“ бе организиран тази година за първи път в училището в Якоруда по идея на учителката по български език и литература Гергана Никулкина и учителката по биология Айше Юрукова.

Двете педагожки се запознали с темите на глобалната кампания, които ги грабнали и те решили да запалят по тях и възпитаниците си.

В нетрадиционните занимания, които се проведоха в малкия читалищен салон в Якоруда и продължиха близо два часа, участваха ученици от V и VII клас.

Разгледани бяха 17-те глобални цели за устойчиво развитие, които до 2030 г. трябва да доведат до изкореняване на крайната бедност и неравенствата в световен мащаб и справяне с климатичните проблеми.

Разделени на четири отбора, учениците обърнаха внимание на целите, представляващи по-голям интерес за тях. Цел № 1 –  Изкореняване на бедността, Цел № 3 – Добро здраве, Цел № 4 – Качествено образование и Цел № 15 – Живот на земята.

Децата изразиха собствена позиция и съпричастност към най-големите предизвикателства на съвремието ни. Изработиха проекти, отразяващи виждане и отношение към най-големите поблеми на съвременните хора. Дадоха и идеи за осъществяване на Глобалните цели с оглед превръщането им от пожелание в реалност.

Всеки екип представи постер с текст, символ и рисунка на своята идея.

„Най-големият урок постигна повече от това да научат децата какво и кои са Глобалните цели. Той ги ангажира в усилията им за постигането на тези цели, като ги запозна с предизвикателствата, кото определят тяхното бъдеще и ги насърчи да бъдат активни в промяната на собствените им общности. Да бъдат достойни граждани на света и да помогнат в изграждането на един по-добър свят“, коментираха след интересния и нестандартен урок двете учителки Гергана Никулкина по български език и Айше Юрукова.

Те са категорични, че с подобни атрактивни уроци се преодолява агресията в училище и децата стават по-сплотени. Самите ученици след „Най-големият урок в света“ са поискали от учителките си догодина пак да участват и да разработят други глобални цели чрез свои есета, постери, рисунки и викторина.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене