Почитаме светица, чийто пример е толкова многообхватен и поучителен, че църквата желае той трайно да остане в нашите сърца

В църковния календар днешната неделя е Пета неделя на Великия пост. В нея спомняме за подвига на преподобна Мария Египетска. Тази година, по стечение на обстоятелствата, нейната памет честваме в два последователни дни – 1 и 2 април.

На 1 април се чества паметта ѝ според календара, а Петата неделя е подвижна и зависи от това кога се пада Възкресение Христово (Пасха). Покайният пример на св. Мария Eгипетска е толкова многообхватен и поучителен, че светата Църква желае той трайно да остане в нашите сърца. Затова освен деня на нейната памет на нея се посвещава и неделният ден от петата неделя на Великия пост.

Освен това днес на 2 април, отбелязваме и паметта на свети преподобни Тит Чудотворец и свети мъченик Поликарп.

През осмия век животът на Христовата църква на Изток бил разстроен от иконоборческата ерес. Повечето от византийските императори от онова време сами били иконоборци, покровителствали иконоборците и издавали постановления и наредби срещу почитателите на светите икони. Защитниците на православното учение били гонени, отстранявани от служение, заточвани и притеснявани по най-различни начини. Поради това мнозина от тях доброволно напускали светския живот, уединявали се в пустинни места и там се предавали на молитва и духовни подвизи.

Укрепнали духовно, те отново се връщали в градовете и ставали смели защитници на православното учение. Такъв бил и блаженият и свят отец Тит. От малък той обикнал Христа, напуснал светския живот и станал монах. Целия си живот той прекарал в молитва и монашески подвизи, като проявявал кротост и смирение, любов към ближните и милосърдие. За този му свят живот Господ удостоил верния Си служител Тит с дар на чудотворство.

Твърдо убеден в истината на православното учение по въпроса за почитанието на светите икони, преподобни Тит се проявил като непоколебим защитник на истината.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене