Божидар Димитров разкри дали ще става премиер на Македония! Историкът с горещо изказване за Цар Самуил и коалицията ГЕРБ-Патриоти

Проф. Божидар Димитров проговори сензационно в интервю за БЛИЦ относно това дали наистина е предложен да бъде премиер на Македония, както по-рано днес медията ни съобщи. Той коментира и скандала с откритата в западната ни съседка находка, както и резултатите от изборите и политическата обстановка в страната.

– Проф. Димитров, наистина ли сте предложен за премиер на Македония?

– Aми да, кой друг освен мен познава толкова добре ситуацията в Македония. Аз я познавам много добре и, тъй като местните не могат да се оправят година и половина и няма и да успеят да го сторят, най-добре е аз да отида и да ги пооправя. Аз съм много благодарен на тази група в държавния департамент начело със сенатор Дейна Рорабейкър, която е дала този апел на САЩ, именно такъв страничен човек да избере, който да ги оправи.

– Как ще коментирате появилата се днес информация, че македонски медии прикриват информация за намерена част от каменен надпис, на който ясно се четат думите: „Цар Самодържец Самуил и българин“?

– Не знам нищо по въпроса относно това дали е намерен такъв надпис, но това, че цар Самуил е българин се знае от поне 150-200 други източника, също древни, така че няма никакъв проблем. Аз им казах, че, ако намерят документ, в който пише, че цар Самуил е македонец, ще получат от мен 1 милион евро. Преди осем години направих това изявление и досега никой не си ги е потърсил. Щом племенникът му се е нарекъл три пъти българин е нещо нормално и самият Самуил да се нарича българин.

– Според Вас очаквана ли беше победата на ГЕРБ на изборите? 

– Естествено, че беше очаквана. Аз преди време казах във Ваше интервю, че с между 7 и 9 процента ще победят и те победиха с приблизително 7%. Това беше повече от ясно. А агенциите са направили тези изравнявания срещу пари, за да ентусиазират народа да си мисли, че участва в състезание, чийто резултат виси на косъм. Те даваха равен вот, а дори и в известна степен понякога преобладаващ в полза на БСП. Реалният резултат беше ясен на всеки нормален човек.

– Коя смятате, че е най-добрата възможна коалиция?

– Тази, която се прави в момента – Патриоти плюс ГЕРБ. Не им трябват други навлеци въобще. Те спокойно могат да управляват.

Интервю на Цветина Данова, БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене