Събралият рекордните за Патриотите 2487 преференции петрички войвода Ст. Божинов сред най-ощетените кандидат-депутати в Пиринско

Преразпределението на гласовете по метода Хеър-Ниймайер между районите, в които на някоя партия не достигат бюлетини за пълен мандат, а в други райони съпартийците им имат излишък, не повлия на прогнозата на вестник „Струма“ от първите часове след изборите и вчера ЦИК окончателно обяви, че в 1 МИР – Благоевград ГЕРБ има 5-има депутати, БСП – 3-ма, 2-ма са от ДПС и 1 – от „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака” и ВМРО”.

В Благоевград няма да има депутат от петата партия, която влиза в 44-ото НС – „Воля“ на Веселин Марешки, която в национален мащаб има 145 637 гласа, но 3922-та гласа в Пиринско не й стигнаха дори за 1 мандат.

4-те мандата на Кюстендилска област се разпределят поравно между БСП и ГЕРБ. 2-ма депутати от БСП и 2-ма от ГЕРБ ще представляват гласоподавателите и от Перник.

В Благоевградска област отличниците по преференции в листите на партиите, които не влизат в парламента, но имат повече от 7% преференции, са водачът на ДРОМ Младен Петров, бившият зам. кмет на Благоевград Кирил Пецев /257/ и съпартийникът му Борис Колев от Движение за радикална промяна „Българската пролет”, Райна Прошина от Движение „Напред, България“ – 54 гласа, водачът на „Нова република“ Трайчо Трайков, в чиято листа обаче има още 3-ма души с преференциален вот над 7%: съветникът Калоян Ханджийски, адвокатът Иван Димитров и Борис Джолев, както и Георги Костадинов от Коалиция на недоволните, който е с 50 гласа. 6-ата в листата на „Воля“ Елена Ангелинина има 900 преференции, за разлика от напълно непознатата водачка, която е от Варна. Мария Глушкова от БДЦ е със 17 преференции, които обаче я правят победител, тъй като за цялата им листа са гласували само 188 души. В АБВ над 7% подкрепа имат водачът Владимир Елезов и Владислав Качериев, а в Партия на зелените – единствено съветникът Цветозар Балабанов, който е посочен от 66 избиратели.

ДОСТ е листата с преобладаващо преференциален вот в Пиринско. Адем Зърбаш води с близо 15% на водача Хюсеин Хафъзов, следват областният председател на партията Мехмед Хаджи и Наазим Мусанков. От 12 кандидати в листата тримата обират общо 35% от персоналния вот.

Симеон Славейков от малката партия „Възраждане“, която успя да се добере до държавна субсидия с резултат от над 1%, е събрал в Благоевградска област 127 от общо 1012 гласа, актьорът Веселин Калановски от Движение „Да, България“ е харесан от 177 местни избиратели, в „Кой – Българска левица и Зелена партия“ единствено водачът – археологът Иван Петрински, има преференциален вот, а в Национална републиканска партия и двамата участници Коста Костов и Иво Ангелов са си поделили поравно гласовете. Журналистът Владимир Живков от Българско национално обединение е събрал само 8 преференциални гласа, но общо за партията са гласували едва 173-ма, по лични предпочитания обаче го бие дори Тинка Цуцуманова от същата партия, за която са гласували 19,65%.

В Реформаторския блок 3-ма водят по преференции: Вельо Илиев, който има 999 гласа, водачът на листата Димитър Делчев с 391 и зам. областният управител Анна Бистричка, която има 345 гласа.

Всички тези партии обаче останаха извън парламента, поради което никой от изредените по-горе няма да е депутат.

С депутатски мандат се размина на косъм всъщност и войводата Стоян Божинов от Петрич, който събра най-много преференции в листата на „Обединени патриоти” – 2487, но партията взе само 1 мандат и той остава за водача Атанас Стоянов. Стоянов е само с 1016 преференции, към които обаче се добавят и 7760-те гласа без отбелязани предпочитания.

Новината за Благоевград от окончателното обявяване на преференциите е в листата на ДПС, която вкара в парламента двама депутати. След водача Делян Пеевски безспорният победител е Елхан Кълков с 4058 преференции, които го правят сигурен депутат в следващия парламент. След преброяването на гласовете от чужбина обаче записаният под №9 Али Авдиков получава 1683 предпочитания, което е с 539 гласа повече от записаната под №3 Сабрие Сапунджиева.

Както съобщихме, с преференции в следващия парламент ще влезе зам. кметът на Г. Делчев Богдан Боцев от БСП, чието име е посочено в 5261 бюлетини. След окончателното преброяване се оказа, че на третия депутат от БСП – областния председател Николай Бошкилов, не са му стигнали 0,11%, за да ползва преференциите, и затова той влиза в НС като втори в листата след водача Тома Томов.

От ГЕРБ пък фаворити по преференции са Александър Манолев от Сандански – с 6709 предпочитания, Георги Динев от Петрич – 5521, и Стефан Апостолов от Симитли – 6637 преференции. Другите двама депутати са областният лидер на ГЕРБ Даниела Савеклиева и Александър Мацурев от Банско.

Междувременно още вчера в ЦИК започнаха да постъпват заявления от избрани за депутати, с които те искат да не бъдат обявявани за народни представители. Това може да стане най-късно днес – 24 часа след като ЦИК обяви окончателните резултати и разпределение на мандатите. Така най-рано в събота ще са ясни имената на новите 240 депутати./struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене