Благоевградска и санданска кабелни телевизии издействаха глоба от 3 млн. лв. на телевизионния мастодонт bTV

Благоевградска и санданска кабелни телевизии успяха да издействат санкция от близо 3 млн. лв. на телевизионния мастодонт bTV за злоупотреба с по-силната си позиция при договаряне на условията, при които кабеларките купуват програмите на телевизията. „Вайтъл-И” ЕООД – гр. Сандански, която излъчва в община Сандански, и „Кабел Сат-Запад” ООД – гр. Благоевград заедно с пловдивската „Цифрова кабелна телевизия” ООД успяха да убедят Комисията за защита на конкуренцията, че bTV им извива ръцете, като си определя таксите на база минимално гарантиран брой абонати, който не може да бъде намаляван, включително и когато реалният брой абонати е по-нисък от уговорения. По този начин телевизията налага необосновано тежки условия спрямо кабелните оператори.

Финансовата санкция е в такъв голям размер, защото според кабелните оператори „недобросъвестното поведение“ спрямо тях започнало от 01.11.2009 г. и продължава и до момента. Досега КЗК обаче не била сезирана, тъй като липсвала правна база за подобно искане.

В хода на проучването по делото санданската „Вайтъл-И“ с управител Ивайло Илиев доказала, че през последните години bTV й наложила над 100% увеличение на цената, като със свой анекс към договора увеличила гарантирания минимален брой абонати, освен това поставила ултимативно искане кабелните оператори задължително да купят и по-нискорейтинговите й програми, в противен случай заплашили, че ще прекратят всякакви договорни отношения.

В същото време кабеларките твърдят, че от 31 000 през 2011 г., абонатите на „Кабел Сат-Запад“ ООД, чиито управители са Вилимир Алтънов, Марин Чукарски и Иван Коцелов, през 2015 г. са паднали до 12 625, а „Вайтъл-И“ ЕООД от 10 000 абонати през 2011 г. се сринала до 1386 през 2015 г. За да компенсират наложените им високи тарифи, те били принудени да вдигнат и таксите на абонатите, което довело до нов отлив на клиенти.

За извършеното нарушение по чл. 37А от ЗЗК комисията наложи имуществена санкция на „bTV Медиа Груп” ЕАД в размер на 2 915 514 лв. – по 971 838 лв. за всеки от договорите с 3-те кабелни оператора, което е 3% от нетните приходи от продажби на дружеството за 2016 г. С вчерашна дата е и разпоредбата за прекратяване на нарушението към кабеларките, което подлежи на незабавно изпълнение.

Парите – по около 1 млн. лв. за благоевградския и санданския кабелен оператор, обаче няма да влязат в техните каси, а в държавната хазна, и то ако актът на Комисията за защита на конкуренцията бъде потвърден от Върховен административен съд. На кабелните оператори ще бъдат покрити само част от съдебните разходи – държавната такса от 500 лв., която те платили за завеждане на делото.

Освен срещу bTV жалбата на кабеларките беше и срещу Нова тв, но КЗК оневини „Нова Броудкастинг Груп“ АД по същото обвинение.

ВАНЯ СИМЕОНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене