Посланикът на Япония – впечатлен от Югозападния университет „Неофит Рилски“

Посланикът на Япония в България Негово Превъзходителство Шиничи Яманака посети Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. Той се срещна с ректора на университета доц. д-р Борислав Юруков и зам.-ректорите проф. д-р Антони Стоилов и проф. д-р Георги Апостолов.

На срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на научните изследвания и обмена на студенти между университети в Япония и Югозападния университет „Неофит Рилски“, както и посредническата роля на Н. Пр. Шиничи Яманака в това отношение.

Н. Пр. Шиничи Яманака беше впечатлен от броя на студентите в ЮЗУ „Неофит Рилски“, от професионалните направления, по които те се обучават, и от материалната база за обучение, отдих и спорт, която предлага университетът.

Той бе впечатлен и от факта, че в университета четвърта година се обучават студенти от Япония.

Посланикът се срещна с г-ца Йоко Тамура – една от японските студентки в университета, която втора година по собствена инициатива води курс по японски език на студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“, които проявяват интерес към този рядък език.

Тъй като интересът към японския език е сериозен, на срещата бе обсъдена възможността за изучаване на японския език като университетска специалност. Бе заявена готовността на Филологическия факултет да организира обучение по специалността „Български език и японски език“ в близките една-две години.

На тази основа двете страни изразиха надежда бъдещото сътрудничество да доведе до разкриване на културен център на Япония в Югозападния университет. В университета вече е разкрит такъв културен център на Китай – друга водеща в културно отношение страна от Изтока.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене