Филка Максимова от с. Боголин: bTV прикрива престъпници!

Ерол ЕМИЛОВ

Филка Макси­мова от сатов­чанското село Боголин потърси вестник „Топ Пре­са“, за да разка­же за почти 9-го­дишната сага, в която служителка на банка ДСК – филиал Гърмен, е вка­рала семейството й.

Касиерката Ангелина Мав­родиева убедила съпруга Звездомир Мак­симов да преведе сумата от 175 000 лева, „за да изле­зе ревизията“ като обещала, че парите ще бъдат възстано­вени един час след приключване на ревизията.

От своя страна банковата служителка пък раздавала пари „на килограм“ на свои близки, роднини и приятели с фалшиви документи и на юнашко доверие. И то про­тивозаконно. Вследствие на дейността й от банковия клон са източени 350 000 лева, които трябвало да бъ­дат възстановени. Използ­вайки добрината на Макси­мов, Мавродиева успяла да го „навие“ да й даде полови­ната от парите чрез неговата фирма, като той трябвало да ги вземе от лихвари.

Гарант по сделката била Гина Калайджиева – дирек­тор на ДСК – Гоце Делчев, която обещала да отпусне на подчинената си голям заем на имота на майка й в Дъбница и нейния имот, с който да върне парите на бизнесмена.

„Имаме и свиде­тел за това престъ­пление. Тогава е присъствал тога­вашния директор на ДСК за об­ласт Благоев­град Ки­рил Ка­раангов, който на 22 ок­томври 2012 го­дина ме инфор­мира, че срещу Ангели­на Мав­родиева е обра­зувано досъ­дебно произ­водство от общ характер. След време и той се от­хвърли от тези неща“, споде­ли пред „Топ преса“ Филка Максимова.

Тогава изли­за решението на Окръжна прокуратура – Благоевград, с което се отме­ня решението на Районна прокуратура – Гоце Дел­чев за отказ за образуване на наказател­но постановление. Поста­новлението е от прокурор Георги Мадолев. В него се дава указание към проку­ратурата в южния град да се предприемат действия по образуване на досъдеб­но производство. Според документа, касиерката е из­вършила нарушение – раз­полагала с пари на клиенти като свои и действала с тях по свое усмотрение. Ангели­на Мавродиева се отървава само с уволнение след дока­зателствата за престъпната си дейност. Обещала и да върне 116 000 лева до 2018 година, за което има и запис на заповед.

След време обаче и са­мият прокурор Мадолев си променил мнението. Съпру­гата на ужиления бизнесмен пожела той да каже какво го е накарало да се произнесе, че няма престъпление и про­изводството да се прекрати, след като преди това е пре­гледал доказателствата и е открил, че такова наистина има. Възрастната жена до­пълни, че Мадолев започнал да охвърля жалбите й, които правила с помощта на адво­кат и от самата нея.

Максимова се обърна и към ръководството на БТВ с въпрос кой стопира раз­следването им по случая. Малко след излъчения ре­портаж журналистката от голямата национална медия й съобщила, че продуценти­те й в София са казали да се спре предаването, тъй като в момента тече разследване и ще има продължение след края му. Твърди, че някой ня­кого прикрива и прикритите са престъпниците. Жител­ката на Боголин твърди, че семейството й е съсипано след случая.

„Не сме видeли един ден покой“, обясни тя и допълни, че тя и членовете на фами­лията са получавали запла­хи за живота си. Получила и заплаха от бившия лидер на ГЕРБ – Гърмен Розен Марчев, който според нея се явява защитник на Ангелина Мавродиева и влияе за пре­кратяването на производ­ствата по случая.

До този момент всички производства за банковата измама са прекратени, твър­ди Максимова. Категорична е, че справедливост няма. Вместо това след банкова­та афера срещу Звездомир Максимов тръгват редица дела, които опетняват името му, а самият той е жестоко пребит от доспатски бизнес­мен.

„От тъжители и жертви се превърнахме в престъп­ници“, обясни съсипаната жена.

„От тогава живеем в ад. Постоянно идваха и окач­ваха къщата ми за продан. Това беше нещо страшили­ще. След всяко идване на съдия-изпълнител Шукри Дервиш, който вече не знам как да нарека, ние умирах­ме и след това се възста­новявахме. Действително психиката ни се разбиваше“, разказа през сълзи Филка Максимова.

По думите й, семейството е имало общо седем коли, които са отнети от хора, на които мъжът й задлъжнял след като бил измамен от бившата банкова касиерка, която в момента работи като шивачка.

Жената изказа и недоуме­нието си как при толкова доказателства и прилежни документи за наличие на престъпление да няма пра­восъдие, осъдени и някаква възвръщаемост. Тя опреде­ли случая като класически.

Филка Максимова споде­ли още, че няма институция, до която не е изпращала жалби, но видим резултат няма. Правосъдието се дър­жи с нас като с престъпници, категорична е тя.

По думите й, отговорност­та за случая е вменена на областния директор на бан­ковата институция Кирил Караангов.

„Защо не го е отнесла Гина Калайджиева за това пре­съпление? Тя е била прекия началник на Ангелина Мав­родиева. Защо те не са го от­несли? Кой я е прикрил тази Гина“, попита г-жа Максимо­ва.

„Хората се държат с нас все едно сме нищожества, а мъжът ми е болен, няма нито един здрав орган. Наложи се да го карам в Гърция, да не го убиват“, продължи раз­каза си жителката на село Боголин и предложи Мав­родиева да се подложи на детектор на лъжата, както е направила самата тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене