Учениците от гоцеделчевската ПМГ „Яне Сандански“ отбелязаха Световния ден на поезията

Както повелява традицията всяка година за учениците на ПМГ „Яне Сандански“, така и през тази отбелязаха подобаващо световния празник

Те го сториха в своето „Поетично кафене“. Възпитаниците на училището споделиха своите любими стихотворения със случайно избрани хора, разхождайки се по улиците на град Гоце Делчев. Във всяка една група имаше произведения на различни езици – английски, руски, немски, френски и дори рядко срещаният испански език. Впечатлението на хората не остана в тайна, тъй като е трудно да се рецитира на чужд език, а и все по-рядко се среща човек, ценящ стойността на книгите. Денят беше прекрасен не само заради пролетното слънце, но и заради искрените усмивки, които останаха на лицата както на читателите, така и на слушателите. Атмосферата беше повдигната поради наличието на любовните стихове, които внесоха позитивна енергия в сърцата и показаха, че щом стане дума за магията на поезията, възрастовата граница изчезва.  Малки и големи спираха с интерес само, за да чуят любимите си рими, връщащи ги в детството или изпращащи ги в бъдещето.

Целта на този празник е да популяризира писането на поезия, публикуването й и четенето й пред публика по света. Презумпцията е, че поезията е “за всеки жив читател и за всеки жив поет”.

„Дори да не сте опитвали никога до сега да пишете поезия днес е денят – не защото е избран за световен ден, а защото може да бъде вашият ден. Ако опитате може да откриете, че човек има възможността да погледне на света от друга перспектива, да си направи една самотерапия на чувствата, да си изясни къде е, какво усеща и какво би искал от себе си и живота. Да открие истинските житейск ценности и смисъл на съществуването си“, коментираха участниците.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене