ПГ по МСС „Пейо Яворов“ – Гоце Делчев в стачна готовност, учители и ученици в четвъртък на протест пред общината

ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“ – Гоце Делчев е в стачна готовност

Учители и ученици в четвъртък излизат на протест против вземане на решение за преобразуване на основните училища в селата Лъжница и Корница в обединени.

Това съобщи директорът на гимназията Ангел Живков. Решението за протеста е взето късно вечерта в петък на проведено заседание на Педагогическия съвет след сериозни дебати.

„Броженията, които се обхванали и други училищни колективи, са във връзка с предстоящото гласуване от общинските съветници в Гоце Делчев на насрочената за 16 март от 14 часа сесия за преобразуване на основни училища в обединени“, поясни Живков.

По негова информация основното училище в село Лъжница е заявило, че иска да става обединено с общо 19 ученици от 8-и и 9-и клас, които са със статут на маломерни паралелки, под всякакви стандарти.

Същата била ситуацията и в другото основно училище в съседното село Корница, където имало 15 ученици в 7-и клас и 17 – в 8-и клас.

Как ще сформират 9-и клас в тези две училища, ако се вземе решение за преобразуването им в обединени. Каква ще е кадровата им обезпеченост и кой ще дофинансира тези дейности.

Това са въпросите, които си задават директорът и учителите от ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“ в Гоце Делчев, където след завършване на основното си образование повечето ученици от въпросните две училища предпочитат да учат и да получават добро образование в отличната материална база по всички специалности и учители професионалисти както в ПГ по МСС, така и в другите две гимназии в града.

„Решили сме всички от ПГ по МСС да отидем на сесията в четвъртък, за да видим как ще гласуват общинските съветници – по съвест, по партийни интереси или по нечия заръка. А уж мислим за качественото им образование, за социалната им адаптация, за успешната им реализация… Нямам думи!“, коментира още директорът на гимназията Ангел Живков.

Както ИНФОМРЕЖА писа, и три основни училища в община Гърмен са подали в Общинския съвет искания за преобразуване на основните училища в селата Дебрен, Дъбница и Горно Дряново в обединени.

Специално за преобразуването на въпросните три учебни заведения в община Гърмен и за актуализиране на заплатите на кметовете на населените места новоизбраният председател на Общинския съвет Исмет Узунов е насрочил извънредна сесия.

Учители от другите две гимназии в Гоце Делчев – ПМГ „Яне Сандански“ и НПГ „Димитър Талев“ коментираха, че на този етап няма да участват в протеста на ПГ по МСС в четвъртък, тъй като са решили да оставят родителите и самите ученици да решават дали децата им да учат в професионални и профилирани  гимназии с преподаватели професионалисти по основните предмети, както и в създадени всички необходими условия за получаване на качествено и перспективно образование, или да останат в училищата си по населени места до завършване на 9-и и 10-и клас.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене