Изложба показва какви битови уреди е ползвала българката в миналото

В навечерието на 8 март в Дома на изкуствата в Банско бе открита изложба, посветена на Международния ден на жената – „Техниката у дома през първата половина на ХХ век”. Изложбата е дело на Националния политехнически музей – София, като лично директорът на музея д-р Екатерина Цекова представи тематично подбраните експонати. Тя бе придружавана от инж. Светозара Карарадева, зам.-директор на музея и домакинята – Светла Барякова, директор на Музеен комплекс – Банско.

„Целта на изложбата е преди настъпването на 8 март да обърнем поглед назад към едно не толкова далечно минало, в което жените са били също така важни за дома и семейството, но не са разполагали с днешните устройства, които пестят време. Въпреки това българските градски дами с нищо не са отстъпвали на европейските, разполагайки с битови уреди, каквито и в Западна Европа” разкри д-р Цекова.

Българските градски дами са си позволявали лукса да бъдат истински дами, слушайки музика на едни от най-известните грамофони и радиоапарати. Те са отделяли много време и на своята красота и външен вид. Набор от маши, показва колко разнообразни прически са могли да си правят суетните представителки на нежния пол. От средата на 19 век в българските домове е имало телефонни апарати, довело до нов етап в общуването.

„С тази изложба показваме, че българските градски фамилии не догонват, те живеят с пулса на Европа и разполагат със същите уреди в своето ежедневие” сподели още д-р Цекова.

Гостите на изложбата получиха рецепти и съвети от началото на миналия век, съхранени във фонда на Музеен комплекс – Банско. Вкусно допълнение към събитието бяха специално приготвените домашни баници, кекс и турско кафе, също по рецепти от Възрожденска България.

„До Великден жителите и гостите на Банско ще могат да посетят изложбата  в Дома на изкуствата и да научат по какъв начин се е поддържало домакинството, как се е организирало свободното време и с какви уреди е боравила домакинята през първата половина на ХХ век” отправи своята покана директорът на Музейния комплекс в курорта Светла Барякова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене