Екоактивисти излизат на протест срещу спорния план за парк „Пирин“, Герджиков: Еко-виковете са подозрителни

Над 300 отрицателни становища от обществените обсъждания и 27 страници забележки от експерти не са били взети под внимание от МОСВ, което часове преди дългия уикенд излезе със становище, че проектопланът за управление на парк „Пирин” не се нуждае от еко оценка.

Това заявиха пред камерата на bTV еко активисти, които организират протест.

„Новият план предвижда отпадане на ограничения, които сега действат – на 3000 хка, близо 8% от площта на парка, ще има възможност за сгради и спортни съоръжения”, посочи Катерина Раковска от WWF.

Любомир Костадинов от „На ти с природата” заяви, че „с това скандално решение министърът е подписал един празен чек на Община Банско да построи колкото си иска писти и лифтове”.

„Еко оценката не е пожелателна, тя е задължителна, има европейска директива”, подчерта той.

В студиото на bTV зам.-министърът на околната среда и водите Мариела Начева заяви, че екипът на МОСВ единствен е спазил сроковете по процедурата, стартирала иначе още през 2014 г. По думите й на 20 януари възложителят (парк „Пирин”) е внесъл искане за преценка за еко оценка и министерството се е произнесло в 30-дневния срок.

Начева подчерта, че корекции по плана са правени няколко пъти след обществени обсъждания, а еко оценката се извършва след внасяне на окончателен вариант на проекта.

По думите й няколкото почивни дни реално са удължили срока за обжалване от 3 на 4 дни. Еко активистите ще го атакуват в съда.

От своя страна служебният премиер Огнян Герджиков коментира решението на МОСВ от последните часове преди националния празник, с което се ускорява влизането в сила на плана за управление на парк „Пирин”.

Според грантови екоактивисти планът ще доведе до сериозно разширяване на ски зоната и до поголовна сеч в горите.

„Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли. Би трябвало да си дават сметка, че в развитие държави като Австрия, Швейцария, Италия, Франция има стотици влекове и лифтове, а у нас не се позволява още един лифт на Банско, където има великолепни условия за ски туризъм. Ние изоставаме от Европа в това отношение”, заяви Герджиков.

Той все пак отбеляза, че все още планът не е влязъл в сила и предстои дебат в Националния екологичен съвет преди окончателният проект да влезе за одобрение в МС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене