Безумици с Методи Байрактарски – Анархия в Брежани!

Здравейте, читатели на Топ Преса и зрители на „Неудобните”. Аз съм Методи Байрактарски и днешната рубрика на „Безумици” се намирам в село Брежани. Има проблем и идваме да го разрешим. Повикани сме от един наш читател и зрител. Той се свърза с мен, но пожела да остане анонимен, защото се страхува от съседите си. Бях предупреден от него да не идвам сам в село Брежани или да бъда добре въоръжен. Не го послушах… отидох сам и без оръжие. Разчитам на мутренското си излъчване, което колегите от другите медии постоянно ни приписват. Разбира се хора всякакви и проблем винаги може да има, но разчитам на двете си ръце. Стигам до уговореното място, моментално се върнах в 80те години, когато баща ми работеше в мина Пирин. Първото нещо, което направих е да отида до кметството и да се срещна с кмета на Брежани Благой Стефанов. За съжаление той не беше в кабинета си. Нямахме предварителна уговорка, аз нарочно не му се обадих, защото исках на момента да говорим за този проблем, а не той да бъде подготвен. След това, с нашият читател, който ме повика за да разкаже пред вас читателите и зрителите на  „Неудобните” се отправихме към блока където живеят Владимир и Нора Узунови. Хората, които според нашият читател съсипват някогашният миньорски блок. Той сподели с мен, че семейството се препитава незаконно  влизайки във втори изход на мината  и вадейки незаконно въглища от там. Изключително опасно и това, че те пушат цигари вътре в мината. За тези, които не знаят в мината има газ Гризу. Гризу – рудничен газ е общо име за различните възпламеними газове, които се намират във въглищните мини. Газът е без цвят и без мирис и е много коварен за работниците в мините. Типично за гризу е съдържанието на над 70% метан. Газът избухва при химическо съединение с въздуха, когато е в концентрации между 5% и 15%, като ефектът от него е най-разрушителен при концентрация от 10%. По тази причина най-опасен е той в затворени непроветриви минни галерии. Съдържанието на въглищен прах във въздуха повишава риска от експлозия на гризу, а и сам представлява опасност за взрив.

И за пореден път ние от Топ Преса сигнализираме до ония в топлите канцеларийки, които гушкат тлъсти заплати и от които зависи нещо да бъде направено, да се размърдат и да направят така, че входовете към шахтите на  мината да бъдат запечатани и достъпа  до тях да бъде ограничен.

Защото при евентуално срутване или взрив и има тежко пострадали млади хора, дори няма да има кой да повика за помощ.

 Какъв е проблема?

– Проблема е такъв… Откакто мината, приключи от 2004-та тук се нанесоха хора, които…такива бездомници и си правят каквото си желаят, без да се съобразяват с хората дето са си закупили тоя блок. Ние сме трима човека, които сме го платили този блок, другите са се нанесли без да има заповед, без да си плащат данъци и си правят каквото си искат. Режат дърва посред нощ, лупат, чукат…не се съобразяват абсолютно с никого и с нищо. Правят се каквото искат и всичко се руши. Тоалетната дето е на вторият етаж, същите тези хора я направиха пепелище, и то ужасно голямо пепелище. Събрахме се всичките и им казахме да си оправят това пепелище…Тука става абсолютна анархия. Трябва да се вземат мерки с тия хора дето живеят тук незаконно. Със всеки изминал ден блока се руши. Ние сме хвърлили толкова много пари  за ремонт, и не само аз и другите дето сме си ги купили само и само да си го запазиме. А тия хора, които  живеят незаконно да си вземат адекватни  мерки, защото блоковете се съсипват.

Каква беше тяхната реакция, като им казахте, че трябва  да си оправят нещата, дето са ги разрушили?

 – Те казаха: Вие не можете да ни кажете нищо.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене