Банско събира световния сноуборд елит от днес

Днес ще се проведат квалификациите в спринткроса при мъжете и жените

 

Сани Жекова стартира с №32 в квалификацията, Валентин Миладинов е със стартов № 112

 

Уве Байер: Свършена е огромна работа в Банско, аз обаче не съм и очаквал нищо друго

 

 

От днес до 5 февруари в Банско ще се събере световният сноуборд елит за стартовете от Световната купа. В зимен курорт №1 в България вече са пристигнали най-добрите 200 състезатели в света в паралелните дисциплини и сноубордкроса.

Днес ще се проведат квалификациите в спринткроса при мъжете и жените. При мъжете квалификацията започва в 11:15 часа, а при жените в 13:30 часа.

Жребият бе изтеглен вчера. Участие в тегленето и срещата с капитаните на отборите взеха Уве Байер, рейс директор на ФИС в сноуборда, Георги Бобев, зам.председател на организационния комитет, Виктор Гичев, шеф на състезанието и Екатерина Лаготская, технически делегат на ФИС.

Участие в квалификацията при жените ще вземат 27 състезателки от 12 нации. Сани Жекова ще стартира 16-а поред с №32. Първите 24 при дамите се класират за финалите на 4 февруари.

При мъжете в квалификацията ще участват 68 състезатели от 23 нации. Те ще карат за 48 места, даващи право на участие на финалите на 4 февруари.

Българският представител и дебютант в състезания от този ранг Валентин Миладинов ще стартира 68-и с №112. Той доби право на участие в Банско след като спечели 2 старта в последната седмица и натрупа нужните точки за Световна купа.

„Свършена е огромна работа в Банско. Аз обаче не съм и очаквал нищо друго, защото имате голям опит от стартовете в световната купа по ски“, коментира Уве Байер, директор към ФИС по сноуборда.

Трасето, което организаторите подготвиха специално за спринткроса, е уникално. Скоковете които ще трябва да преминат състезателите по време на квалификацията на 2 февруари и на финалите на 4-и достигат до 40 м. То е разположено на писта 9А. За изграждането на профила на трасето по стандартите на ФИС домакините от „Юлен“ и екипите на БФСки са осигурили хиляди тонове сняг. Дизайнер на трасето е Андерс Форсел (Швейцария). Ръчното моделиране е поверено на Ян Хурка (Чех), а директор от страна на ФИС е Алберто Скиавон (Ит).

Трасето за двата паралелния гигантски слалома също е готово. То се намира в долната част на писта „Томба“.

По решение на организаторите от БФСки и „Юлен“ входът за трибуната и местата около финална зона ще е свободен.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене