Първокласници от Първо ОУ „Св. Кирил и Методий“ – Гоце Делчев тръгнаха по „пътя на хляба“

Вълнуващ за всички ученици от 1-ви „в“ клас в Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев се оказа знаковият урок, който им предаде в петък любимата им учителка Стойна Москова.

Мотото на урока бе „Пътят на хляба“, който децата извървяха заедно с учителката си и превърнаха последния ден от учебната седмица в най-вълнуващото пътешествие, което всички ще помнят през целия си живот.

„Колят ме, возят ме през поле широко, мачкат ме, тъпчат ме, бият ме жестоко.
И под камък в тъмен замък, без да имам някой грях, просто стриват ме на прах.
После във вода и огън ме захвърлят – пак тревога. А накрая ме изваждат и от обич ме изяждат.
Що е то? (жито, брашно, хляб)“

С тази гатанка започна урокът „Пътят на хляба“ в 1-ви „в“ клас в Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев.

Откъде идва хлябът и какъв път извървява, за да стигне до хората и техните трапези, научиха първокласниците на г-жа Стойна Москова, която почти през целия ден ги водеше по „пътя на хляба“.

Дългият, но изключително полезен и много интересен за децата урок започна с презентация, показваща на малчуганите „пътя на хляба“ от първите му стъпки – засаждането, обработването и съхраняването на житото.

В срециални сандъчета в класната си стая първокласниците посяха житни зрънца, за които ще се грижат и ще наблюдават растежа им. Пътешествието „По пътя на хляба“ завърши с вълнуващо посещение на хлебозавода „Крум Геров“, където първолаците се убедиха колко е дълъг и труден пътят на хляба и колко много трябва да го ценят, защото именно хлябът, който ежедневно присъства на трапезата, е свещеното нещо, което събира хората за добро и зло.

От прекрасния урок на г-жа Москова първокласниците й научиха още, че за да стане хлябът вкусен и сладък за всички, не е достатъчно само да си събрал най-доброто зърно или да купиш най-хубавия квас. Основното е грижата, вниманието, търпението и топлината, с които той се прави за хората.

Именно това показа на малките ученици и колективът в гоцеделчевския хлебозавод, където децата бяха почерпени с невероятно вкусни хлебчета, приготвени специално за тях, а за благодарност и преклонение към труда на хлебопроизводителите първолаците им връчиха грамота.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене