Дървата в Югозапада СВЪРШИХА! Благоевград има запаси САМО до неделя, складовете в Кюстендил опразнени

Югозападът остана без дърва за огрев в разгара на зимата. В Югозападно държавно предприятие /ЮЗДП/ и борсите в Благоевград вчера имаше малки количества, които по най-оптимистичните прогнози ще стигнат до неделя. Въпреки че повече от хората, които се отопляват на дърва, са се заредили още през лятото, явно запасите им са се изчерпали, защото през последната седмица има свръхтърсене и едва смогваме, оплакаха се в един глас и горските, и частниците.

В централния склад на ЮЗДП зад кв. „Грамада“ вчера следобед бяха останали едва 300 кубика и машината за рязане не спря цял ден да работи. „Във вторник имахме 500 кубика, ако търсенето продължи със същите темпове, в неделя складът ще се опразни”, прогнозираха местните работници. Бизнесменът Кирил Стойчев дори показа една от колите, които около 15.00 часа товареха т.нар. метровки /ненацепени дърва с дължина 1 м/, и обясни, че тя била собственост на частна борса, която, както и останалите дървени борси, нормално се снабдяват с дърва от дървосекаческите фирми, защото им излиза по-евтино – купуват ги по 60-65 лв. кубика.

В склада на Югозападното предприятие 1 кубик метровки се продава за 80 лв. От миналата година тук има и машина, която ги цепи и по улей директно ги товари в колата на клиента. С нейната услуга цената се качва на 87 лв./куб.м. В двора на склада има винаги по десетина коли и каруци, натоварени с дървесина, защото това е наказателният паркинг, където горските прибират превозните средства на бракониерите. Вчера имаше обаче и няколко празни камиона с по 1-2-ма товарачи пред тях, които изчакваха клиенти, дошли без превоз. Транспортът се договаря директно и зависи както от разстоянието, така и от умението на хората да се пазарят.

Вчерашните 300 кубика са единствената дървесина, предлагана от ЮЗДП, с която жителите на Благоевградска област могат да „закърпят“ зимата. Причината е, че това е единственият склад на предприятието, който е построен в населено място и до него има безпроблемен достъп от страна на камионите. Всички други складове са в гората и въпреки че в тях има достатъчно дървесина, за да покрие нуждите на населението, в момента са недостъпни заради снега.

Най-голямата открита дървена борса в Благоевград, намираща се между кварталите „Еленово“ и „Струмско“, вчера ни посрещна със запаси само от 100 кубика. От сутринта до 15.00 часа собственикът й Светльо бе продал 12 кубика и очакваше до вечерта да продаде още толкова. „Не можем да насмогнем”, описа накратко ситуацията от последните дни Светлин. Прецени, че все пак му останали толкова дърва, защото предишния ден колата му се развалила и успял да продаде само 1 кубик. Това е и разликата между склада на държавното предприятие и този на борсата – тук превозът е включен в цената на дървата. Тя, разбира се, е по-висока с десетина лв. – кубик метровки на частната борса се продава за 90 лв., отделно по 5 лв. струват рязането и цепенето, и така срещу 100 лв. на кубик камионът ти кара дървата пред дома, стига това да е в рамките на община Благоевград.

„В Благоевградско складовете са почти празни”, потвърди започналата криза и Георги Пандев, собственик на фирма за дърва за огрев. „Няма как в това време да се влезе в гората и да се добива. Никой не се наема, а е и почти невъзможно. Дърва има, но не могат да се транспортират до населените места”, уточни той. „На този етап цените не се променят, но ако проблемът с добивите се запази до март, тогава вече ще има поскъпвания и те ще са значителни”, предупреди Пандев.

В момента, в който дървата свършат, алтернативата за част от отопляващите се на твърдо гориво ще останат въглищата. Според директора на „Топливо“ в Благоевград Иван Ризов обаче те също са поскъпнали драстично. „Мините в Бобов дол и Ораново ги повишиха, скочи и цената и на вносните въглища, а това рефлектира върху крайната сума за потребителите”, призна Ризов.
В момента чувал от 25 кг бобовдолски въглища струва 9 лв., а донбаски – 11 лв. Чувалът обикновено стига за отопляване на един апартамент в продължение само на 2 дни.

Същото е положението и в Кюстендил. Много населени места са останали без дърва за огрев, като най-тежко е положението в областния център и Дупница, където и потреблението е най-голямо, коментират от дърводобивните фирми.

„В Кюстендилско складовете са почти празни”, съобщи Димитър Панайотов, собственик на фирма за дърва. Въпреки малките количества в Кюстендил някои от складовете все още извършват продажби. Това обаче няма да е за дълго, защото продадат ли бройките, няма да има повече материал. На този етап цените няма да се променят. Средно кубикът в Кюстендил върви около 60-70 лв. и почти никъде не се наблюдава тенденция за увеличение в стойността. Всички чакат да омекне времето и да се разтопи снегът, за да могат да влязат в горите и да напълнят складовете с нови количества дърва.

„Почти същото е и положението с въглищата, като в Кюстендил само два склада предлагат бобовдолски въглища срещу 150 лева за тон, или 12 лева за чувал от 50 килограма. Повечето от клиентите сега си купуват по два-три чувала”, казва Панайотов и допълни, че през зимата си купуват дърва по-бедните, които не са имали възможност да си купят отоплението за цялата зима още през есента.

„Все по-често хората идват сами да си товарят дървата. Имаме обещания за нови доставки. Все по-често се търсят въглища и брикети, които също са на изчерпване, но хората продължават интензивно да разчитат на дървесината. Съвсем скоро може да се изправим пред сериозен недостиг и ще трябва да се търсят други източници за топлина“, заключи Атанаска Димитрова, собственик на фирма от Перник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене