Работилница за дантели в Логодаж ще учи на занаят танцьори от ЮНЕСКО

Силвия СТОЯНОВА

Читалище „Иван Чаушки 1934” в благоевградското село Логодаж се превърна в своеобразна работилница за шиене на дантели. От няколко седмици гости на селото имат уникалната възможност да се учат да правят красиви дантелени покривки, а учителки са им жените от местната самодейна група, които впечатляват с творенията си присъстващите на всички събори и фестивали.

Идеята за нетрадиционния кръжок е на Дафинка Бойчева, секретар на местното читалище. „По този начин ще се опитаме да съхраним тази традиция и да я предадем на по-младите поколения“, споделя амбициите си тя.
Най-добрата майсторка в шиенето на дантели е 78-годишната Веселина Бойчева, която търпеливо обяснява занаята на по-младите жени. Сред най-прилежните ученички в изработването на дантелите е 82-годишната баба Цвета. Щом разбрала, че в Логодаж може да придобие тези умения, не мислила дълго. Макар да е с две патерици, пенсионерката намерила своето хоби в изработването на майсторски дантелени плетки.

„Целта ми е да се съхрани този майсторлък, да не се затрие, защото дантелите показват стари български традиции“, убедена е читалищната секретарка Дафинка Бойчева.
Идеята за дантелената работилница й хрумнала, след като години наред носиите на местните самодейки, изпъстрени с уникални дантели и шевици, впечатлявали жури и публика на всички фестивали и събори у нас и чужбина. Убедила се в уникалността на тукашните шевици, тя решила да предаде занаята на младите.

Нейната свекърва Веселина Бойчева пък е сред най-активните самодейки, не пропуска нито един фестивал, нито една проява. Категорична е, че човек трябва да бъде спокоен, усмихнат и търпелив, да е зареден с позитивна енергия ,за да му се получават добре нещата, които върши. И във всичко да „поставя по щипка любов, както на гозбите се ръси по мъничко сол”, смята самодейката от Логодаж.
Слабост са й двете малки правнучки Яна и Никол, на които не спира да украсява роклите с прекрасни дантели. За последно майсторила дантелена украса на рокля в шотландско каре. От дете се занимава с шиенето им, родена е в кюстендилското село Църварица, но от малка се преместила с родителите си в благоевградското село. Отгледала три сина, сега се радва на 4 правнучки. Първата й задача е да предава уменията си на деца и внуци, а и на правнуци.
Раклата й е пълна с най-различни произведения на изкуството, сътворени от самата нея с една игла и с една макара с конец.

Баба Веселина е част от самодейната дейност на местното читалище повече от 60 години. Пее в групата за автентичен фолклор и с нея е печелила награда дори от събора „Пирин пее“. Сега е готова да предаде дантеления майсторлък на по-младите.

Наскоро фолклорна група под егидата на ЮНЕСКО вече е изявила желание да шие дантели в с. Логодаж. Интерес проявяват и жени от съседна Македония, които са готови да гостуват в читалищната работилница, за да усвоят тънкостите на тукашните плетки.

„Проявиха сериозен интерес и изпълнителите от Фолклорна група „Копачка” от македонското село Драмче. Това е комплимент за нас, тъй като те са в Представителния списък на нематериалното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО от 2014 година. Мъжете играят прочутото мъжко хоро „Копачка”, разказва секретарят и библиотекар на читалище „Иван Чаушки-1934” в село Логодаж Дафинка Бойчева.

Новата атракция се радва на огромен интерес от наши и чужди туристи. Затова домакините са решили да определят един ден от седмицата, в който да обучават само гости от всички краища на страната и чужбина.

Самодейките имат подкрепата на кмета на Логодаж Пламен Червенков, който е обещал да им помага в съхранението и разпространението на тази българска традиция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене