Вярващи се молиха 5 часа на Св. Антоний в Мелник

Неврокопският митрополит Серафим води тържествената света литургия навръх Антоновден в Мелник, където е единственият у нас храм, кръстен на този светец. Присъстваха стотици миряни от цялата страна, имаше и гърци на църковната служба. Тя продължи цели 5 часа.

„Получи се истински празник, имаше страшно много хора. 20 миряни пък пренощуваха в светата обител, за да получат лек и изцеление на болката си. Всички дойдоха, водени от своята вяра в Бог и в лечебната сила свети Антоний Велики”, заяви отец Николай, който служи в най-малкия ни град.

„Този ден се празнува за предпазване от болести. Вярваме, че светецът ще ни помогне, правил го е много пъти“, убедени са жители на Мелник. За нас това е един от най-големите празници, свети Антоний бди над нас. Той е бил лечител, пази ни не само от болести, но и от бесове“, допълват местни жители.

Колона в средата на храма е опасана с тежки железни вериги и окови. Прангата през годините се е впивала в крака на стотици психично болни, на буйстващи хора.

Храмът бе отворен през 2000 година, след като цели 33 години бе затворен. Поклонниците се увеличават с всяка изминала година, както и тези, които идват за храмовия празник. „Догодина очаквам хиляди миряни да бъдат отново тук”, каза още отец Николай.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене