Боян Петров-Боци пред съда: На 50 г. станах баща, сменям памперси, имам нов живот

Четирите поемни лица, участвали при претърсването на жилищата, обитавани от Боян Петров-Боци, в които бяха намерени наркотици, пушка и патрони, вчера бяха разпитани като свидетели в Окръжен съд. 50-годишният благоевградчанин обжалва присъдата от 3 години затвор и глоба от 5000 лв. на Районен съд – Благоевград. Защитата в лицето на адвокат Красимир Дуков направи нови доказателствени искания, едно от които беше разпитът на поемните лица. Оказа се, че това са съседи или хора, които са взети буквално от улицата от служителите на ДАНС при акцията на 1 август 2014 г. При обиска на квартирата, обитавана от Боян Петров и съпругата му, адвокат Ана Петрова, на бул. „Св. св. Кирил и Методий” № 30, за поемни лица са ползвани съседът над тях и комшия от другия вход, които били пред блока. Двамата мъже вчера заявиха, че познават подсъдимия само по физиономия. В присъствието на цивилните полицаи той отключил вратата на апартамента и бил много спокоен. При обиска открили някакъв пакет, съставили протокол, който им прочели, и поемните лица го подписали. Защитата искаше да разбере дали пред тях е извършено замерване на наркотиците, но свидетелите заявиха, че не си спомнят подробности и потвърдиха, че подписите под протокола, който им бе предявен, са техните.

Избледнели бяха спомените и на другите две поемни лица, които са извикани за обиска на ползваната от Боци къща в село Еленово. Една от тях е съседка, която заяви, че няма представа къде са открити патроните, но за пушката се сети, че била под навес извън къщата, който бил като разграден двор. Тя добави, че по това време Боци е правил ремонт в къщата, която ползвал, за да гледа гълъби, канарчета и кокошки, но никога не пресписва там. Второто поемно лице е мъж от кв. „Грамада“, който обясни, че бил пресрещнат от служителите на ДАНС пред сградата на полицията, които го помолили да дойде с тях и той се съгласил. Казали му само да седи и гледа, но нищо не си спомня.

Двамата свидетели също потвърдиха, че подписите под протокола за претърсване и изземване са техни и с това разпитът им приключи. Адвокат Дуков направи искане за повторна допълнителна експертиза, и то в независима лаборатория на везните, с които е претеглен канабисът, тъй като има драстично разминаване в грамажа, докато при амфетамините това не е така. Второто искане беше да им бъдат предявени пушката и патроните, които така и не са виждали. Тримата съдии Бункова, Китипова и Харамлийски отхвърлиха искането за експертизата и изискаха от служба КОС боеприпасите, които са веществени доказателства.  На следващото заседание, което ще се проведе още този месец, се очаква делото да приключи. Ако осъдителната присъда бъде потвърдена, Боян Петров го грози затвор не от 3, а от 5 години, тъй като ще бъде активирано предсрочното му освобождаване от затвора от 2 години.

„Нима, ако съм виновен и знам какво ме очаква, досега щях да съм тук? Знам 6 езика и мога да работя в Европа. Нямам никакво намерение да бягам, ще се боря до край. Да, бил съм престъпник, но в миналото. Да, продавах наркотици, и то пред полицията, за да изкарам бързи пари, но изтърпях най-суровата присъда за 40 грама. Не контактувам с никого от хората от едно време, може да се провери, нали телефонът ми постоянно се подслушва. Сега имам нов живот, семейство, на 50 години станах баща на син, сменям памперси и това е най- прекрасното нещо, което ми се случи”, сподели вчера Боян Петров пред репортер вестник „Струма“.

Доходите си изкарва от продажбата на канарчета и гълъби, които гледа в имот край река Струма.

Припомняме, че той бе признат за виновен от състав на РС – Благоевград, председателстван от Калина Иванова за незаконно държане на високорискови наркотични вещества – 101 грама амфетамини на стойност 3036 лв., 2,3 грама канабис на стойност 9 лв., както и на 75 бойни патрона. Наркотиците бяха открити при акция на ДАНС на 1 август 2014 г. в апартамент на бул. „Св. св. Кирил и Методий” №30 в Благоевград, а патроните в къща край село Еленово. Химическата експертиза на дрогата показа, че активното наркотично вещество на амфетамините е 0,7 % , а на марихуаната 15 %. Боян Петров не се признава за виновен. В обясненията си пред съда той заяви, че наркотиците били на майка му, която дойде от Италия, за да свидетелства, че ги купила от София, за да лекува тромбофлебита си. В дъното на обвинението за незаконните патрони пък била Гергана Илиева, вдовицата на неговия покоен приятел Тодор Айдуко, от която през август 2013 г. взел къщата в местността Равнака, за да гледа животни – канарчета, гълъби, кучета и др. Тя му дала ключовете от селската къща в присъствието на ресторантьора Орлин Тимев. След няколко месеца обаче отношенията им започнали да се влошават и тя поискала да напусне къщата. Пред негови приятели тръбяла, че й бил любовник, звъняла му посред нощ и дори предложила на местна кримка 500 лв., за да подхвърли марихуана на Боци в къщата. Малко преди акцията на ДАНС била извършена полицейска проверка по сигнал, че се отглежда канабис, но забранени вещества в къщата не са открити.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене