Безподобните коларовски бабугери

Сурвакарска дружина „Бабугери“ от с. Коларово беше единствената гостуваща група от община Петрич, която си тръгна с две награди от 14-ия Фестивал на кукерските маскарадни игри „Симитлия – древната земя на кукерите“. Страховитите „дзверове“ бяха отличени с 3-то място за „Най-добра маска за бабугер“, а Йорданка Карагогушева в ролята на „жених“ и „невестата“ Борислав Манов спечелиха плакета за „Най-оригинална младоженческа двойка“. От досегашните си участия в Симитли коларовци вече имат първо място за „Най-добра маска“, спечелена от Христо Мицков и първо място за „Най-добра гостуваща група“.

Димитрина Карагогушева, Стефани Точкова и петгодишния бабугер Николай Граминов предвождаха дефилето на групата. Тя наброяваше общо 48 бабугери и традиционни и съвременни персонажи. Публиката се дивеше на „двугърбата камила“ на Христо Мицков, Иван Марчев и „камиларя“ Мартин Льонов, „старата мечка“ Сотир Терзиев и младото „мечкарче“ Красимир Папудов, „дзверовете“ Костадин Костов, Димитър Терзиев, Димитър Чиликов, Димитър Гогов, Костадин Пасков, Георги Костадинов, Васил Николов, близнаците Петър и Павел Ръжданови, Петър Попов, Александър Чанков и „бабугерското“ семейство Силвия и Емил Нашкови и дъщеря им Мария. Невиждана атракция за журито и публиката на препълнения стадион „Септември“ в гр. Симитли беше пресъздаването на специфичния за село Коларово обичай „Свекърско оро“, с който някога са завършвали коларовските сватби. Обредната кулминация на ритуала е ритуалното запалване на шапката на свекъра и счупването на стомната на свекървата, който символизира предаването на „властта“ от старите на младите стопани на къщата. Сценичната постановка, костюмите и реквизита на фолклориста и ръководител на групата Димитър Тренчев бяха реализирани от младите мераклии и партниращите им ветерани Мария Митова, Стоян Костов в ролите на свекървата и свекъра. Усещането за възкресяване на миналото се подсилваше и от вродения артистизъм и освободеното сценично поведение на „калиманата“ – кумата Цветанка Атанасова и „кальтатата“ – кумът Георги Марков, „подкумницата“ Петранка Митрева, „попа“ Стоян Карагогушев и „монахините“ – „сестра Величка“ и „сестра Анита“. Известната зурнаджийска група на Мичо от село Яворница пресътвори на сцената и извън нея неповторимата бабугерска интонационна среда и шеметен ритъм на коларовските бабугери.

Фестивалният бивак на коларовци и тази година привличаше като магнит мало и голямо с подредените в шпалир маски, безбройните снимки с тях на почитателите, неспирното хоро, руйното вино, върлата ракия и апетитно димящата скара на майстор Вельо Граминов.

Кметът на село Коларово Атанас Гошев, секретарят на коларовското читалище „Яне Сандански – 1952“ Евгени Гоцков и ръководителят на групата Димитър Тренчев цял ден приемаха поздравления на почитатели и покани на партньори от близо и далеч за бъдещи участия и съвместни проекти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене