ВИДЕО: С „бабугери“ прогонваха вчера, злите духове в с. Садово

С диви зверове, ненаситни цигани-просяци, палава булка, мистични „бабугери“ (както тук наричат кукерите) и под зоркия контрол на блюстител на реда, вчера в хаджидимовското село Садово, прогонваха злите духове. Адаптираният езически ритуал в християнска традиция в селото се спазва от незапомнени времена. Почти всеки дом в Садово бе посетен от страшните чудовища, задачата на които бе да изплашат и прогонят злите духове от къщата, а свещеникът благослови домовете за добър берекет в предстоящият земеделски сезон. Домакините с радост посрещат страховитите, но и весели гости и ги даряваха според християнския обичай – пари, вино, месо кървавица и всичко с което домакините решат да се отблагодарят. Шумната група в Садово бе неотлъчно придружавана от мобилно барбекю което поддържаше жизнените функции на неуморните бабугери. Вкусният материал за скарата и увеселителните ресурси опаковани в бутилки също бяха щедро дарени от жителите на селото. Кукерската група излезе и на международният път Гоце Делчев – Драма. Чевръстият милиционер глоби някои от водачите за кормуване в празничен ден. „Санкционираните“, най-често гръцки граждани с усмивка и уважение към традицията, плащаха символичните глоби и с удоволствие използваха момента да си направят атрактивни снимки и клипове.

Старата традиция в Садово е, бабугерите да излизат на Атанасовден, но поради това, че групата е ангажирана с участия в различни кукерски фестивали в страната, организаторите избират удобен за тях и за жителите ден.

Обичаят в Садово бе почти изоставен, но от преди около 10 години, по инициатива на общинския съветник, Ангел Стефанов, с подкрепата на кмета на Хаджидимово, Людмил Терзиев и ентусиазма на самодейната бабугерска група, ритуалът е възроден и обогатен.

В края на вчерашният ден, кмета на Садово, Георги Парасков, връчи специални грамоти в различните категории, като организаторите и журито поощриха специално децата, участници в ритуала

На многобройните зрители и читатели, www.toppresa.com, предлагаме подробен запис от куерския обичай в с. Садово, община Хаджидимово

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене