От 13 януари започва преброяването на зимуващите водолюбиви птици в района на река Места

Снимки: БДЗП

От 13 до 15 януари Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас, съобщи за  ИНФОМРЕЖА председателят на клона на дружеството в Гоце Делчев, Димитър Попов. Той сподели, че тази година в кампанията ще се включат десетки доброволци.

„Съдействие в преброяването в района на река Места и язовир Доспат ще ни окажат отново нащите традиционни партньори от ДЛС „Дикчан“ – с. Сатовча и ДГС – Гоце Делчев“, каза Попов.

Над 100 доброволци и членове на БДЗП и участващите партньори обединяват усилията си в повече от 40 екипа, които ще посетят всички големи водоеми в страната от 13 до 15 януари. В същия период ще бъдат преброени птиците и в почти всички европейски страни и страните от Африка.

В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, както и всички големи язовири и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици.

Участниците ще отчетат броя, вида и разпространението на птиците. „Резултатите ще ни дадат отговор на въпроса „Повече или по-малко са птиците у нас през тази зима и какви са основните заплахи за тях?“, обясни целта на плануваното преброяване на водолюбивите птици Димитър Попов.

Партньори в преброяването в България са Изпълнителната агенция по околна среда, Сдружение за дива природа „Балкани”, Българска орнитологична централа, Федерация „Зелени Балкани”, Фонд за дивата флора и фауна и ДПП „Персина“ – гр. Белене.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) също ще има съществена роля при осъществяването на преброяването, осигурявайки автомобили и експерти от своите регионални звена, които ще извършват и проверки за нарушение на Закона за лова, допълни Попов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене