Вековна църква в Стара Кресна чака своето възкресение от пепелта

Силвия СТОЯНОВА
Една църква – горд символ на нашата многовековна история, чака своето възкресение.
На 25 март 2016 година Община Кресна и местните жители се обединиха в най-благородната кауза – да възстановят вековния храм в Стара Кресна. Още тогава бе открита банкова сметка. До момента обаче са събрани около 10 000 лева. Още толкова пари се очаква да отпусне Комисията по вероизповедания. За възраждането на църквата в автентичния й вид обаче ще са необходими много повече средства.
„Вярвам, че ще успеем да върнем старата слава на този център на вярата. Надявам се да намерим съпричастност в нашите сънародници, заедно да се обърнем към нашите корени и да възкресим този храм на българщината“, увери кметът на Кресна Николай Георгиев.
„Свети Архангел Михаил“ е възрожденска църква и е част от Неврокопската епархия. Обявена е за паметник на културата. Преди изграждането на храма селото има само няколко оброчища и два малки параклиса – в Предарската махала и „Свети Петър“ в Кресненския пролом.
Храмът е строен през 1856 година на ниската източна част на Ридо. През 1866 година в трема на храма завърналият се от Русия Спас Харизанов открил взаимно училище. На 22 октомври 1870 година в църквата пристигнал да служи Мелнишкият владика.
Църквата е опожарена в 1878 година при погрома на Кресненско-Разложкото въстание и е възстановена през 1881 година. Светата обител отново е подпалена през октомври 1912 година по време на Балканската война от отстъпващите османски войници. След войната близо до нея е построен параклис със същото име, който служи за храм. Старата и уникална църква остава в руини. От нея са запазени само части от стените, които са каменна зидария.
През юни 2006 година митрополит Натанаил, починал през ноември 2013 г., дарил първата вноска от 2000 лева по сметката на църковното настоятелство на Стара Кресна за укрепване и възстановяване на църквата.
Храмът е имал два входа – от запад за жените и от юг за мъжете. На южната страна има полувкопан трем, също с два входа. Подът е покрит с печени тухли, а в стените има вградени гърнета за акустика.
В новия параклис не може да влязат повече от 20-30 души накуп. Там се извършват и радостните, и тъжните ритуали. Близо 80-те жители на селото се молят някога да бъде възкресен старият храм. За това настояват и многото туристи, които идват тук. Най-многобройни са през пролетта и лятото, тъй като наблизо има рафтинг клуб и тук идват не само българи от цялата страна, но и много чужденци.
Действащият храм също се нуждае от ремонт, има течове, които могат да съсипят иконите. Някои от тях са много стари, преместени са тук от опожарената църква.
Според архиерейският наместник на Сандански Георги Танчев, някогашният храм е уникален. Всеки мирянин усеща магичното излъчване на мястото, покоят, мирът, сякаш времето е спряло. „Но с набраните до момента средства не може да се направи нищо за възкресяването му, тъй като са оцелели само няколко стени. Дано се намерят повече дарители, които да възроддят този храм на вярата и българщината“, казва отец Георги.
Местните жители обаче вярват, че ще успеят да съберат необходимите средства, защото нито една благородна кауза не остава недовършена.
Дарителска сметка на община Кресна:
ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК – КЛОН БЛАГОЕВГРАД
BIG IABGBGSF
IBAN BG08 IABG 7458 8401 2427 00

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене