Ударът на Цацаров! Врачката Гюлшен Ходжа „изяде“ главата на ексблагоевградския прокурор Т. Мерджанов

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска уволнението на обвинителя от Върховната административна прокуратура Тодор Мерджанов за консултации и подпомагане на осъдената от Районен съд – Благоевград за измами врачка Гюлшен Ходжа.

Предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурора от ВАП е внесено във ВСС заради нарушения на Етичния кодекс, които „сериозно накърняват престижа на съдебната власт“, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

Проверката срещу Тодор Мерджанов, който беше прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград, започнала след сигнал в Инспектората на ВКП. От съобщението на прокуратурата става ясно, че Мерджанов е „поддържал контакт с криминално проявеното лице Петър Петров“, който е подсъдим за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение. Но уволнение му се иска заради това, че помагал на врачката, с която Петров живеел на семейни начала. Тя била осъдена четирикратно за измама. От началото на август 2016 г. изтърпява ефективно наказание лишаване от свобода общо от 5 години и 6 месеца в затвора в Сливен.

Още по време на разглеждане на делото й в съда в Благоевград през 2015 г. Мерджанов контактувал с осъдената и с Петров. С негово съдействие бил ангажиран адвокат, който давал правни консултации на подсъдимата и мъжа й във връзка с делото.

След задържането на Гюлшен Ходжа в началото на август 2016 г. за изпълнение на наказанията Тодор Мерджанов лично изготвил молба от нейно име за прекъсване на изпълнението на наказанието й, като посочил следния мотив – заболяване на едно от децата й. Не само това, но провел и лична среща с шефа на Окръжна прокуратура – Сливен Пламен Стефанов, който е компетентен да постанови прекъсване на наказанието. Мерджанов настоявал молбата на жената да бъде уважена, но окръжният прокурор на Сливен категорично отказал.

Затворничката, за която прокурор Мерджанов е ходатайствал, е популярната врачка Гюлшен Ходжа, която бе осъдена от благоевградския съд на две години и половина затвор при първоначален строг режим за измами, научи „Струма“. Зад псевдонима на врачката стои 23-годишната Николинка Василева от Златица, която прибра 11 950 лв. за разваляне на магии от двама наивници в Пиринско. Единият бил Славчо Златинов, който се свързал с нея по телефона, след като я видял в предаване на кабелна телевизия ОКО. Човекът помолил да му открие багера, който бил затрупан от свлачище в мината в село Брежани. Гледарицата обещала, че ще му помогне, но за целта били нужни 290 лв. По нейно указание той изпратил пощенски запис на името на Петър Петров в град Пирдоп. Впоследствие той се чул с нея по телефона и тя му казала, че на семейството му е направена черна магия, която тя може да развали. Потърсила му няколко комплекта чаршафи, калъфки и 300 лв. След това още 2100 лв., на другия ден още 4000 лв. Изплашеният човек изпратил всичките пари с пощенски запис. Когато се усъмнил, че има нещо гнило, и си потърсил обратно парите, гадателката му казала да изчака, защото имала пътуване до Турция. При последващ разговор му заявила, че няма да му върне парите и ако я потърси, щяла да каже в полицията, че й е платил, защото „спала“ с него. Независимо от заплахата, Славчо Златинов подал жалба в полицията за това, че е измамен с 6590 лв.

Виолета Атанасова от симитлийското село Черниче дала 5360 лв. за разваляне на магии на врачката от Златица. Районният съдия Владимир Пензов я призна за виновна за това, че при условие на продължавано престъпление в периода септември 2011 г. до февруари 2012 г. е извършила измама за 11 950 лв. Тя е осъдена да лежи 2 години и половина в затвора при първоначален строг режим, както и да изплати сумите на завлечените хора. Отделно от това съдията активира срещу врачката условна присъда от 3 години на Районен съд – Пирдоп, пак за измами, която ще изтърпи отделно. Присъдата бе потвърдена от Окръжен съд – Благоевград.

Нарушенията на принципите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от прокурора са довели до накърняване престижа на съдебната власт. Поведението му противоречи не само на обществените нагласи и очаквания при осъществяване на една от основните ценности на демократичното общество – правосъдието, но и на моралните принципи и норми. Нарушенията се отличават със значителна степен на обществена укоримост, поради което главният прокурор за първи път поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание на върховен прокурор – „дисциплинарно освобождаване от длъжност на магистрата“, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Тодор Мерджанов започва работа като прокурор първо в РП – Пазарджик през 1990 г., а няколко месеца след това е преместен в РП – Велинград, където изкарва близо 11 години. През 2001 г. е назначен за прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград, където работи в продължение на 5 години. През 2006 г. е назначен в Апелативна прокуратура – София, а през 2008 г. – във ВАП. През 2012 г. Тодор Мерджанов беше сред номинираните за член на ВСС от независими депутати. Предложението е внесено от депутатите Дарин Матов, Тодор Великов, Димитър Чукарски, Огнян Пейчев, Валентин Иванов, Калина Крумова, Огнян Тетимов и Димитър Карбов. По този повод беше припомнен случай от 2009 г., когато Мерджанов се опитал да купи общинско жилище в Благоевград, но Общинският съвет в града му отказал, защото той имал имоти и на други места и така на практика не отговарял на критериите за получаване на такова жилище.

Т. Мерджанов е семеен, негов кум е генерал Ангел Марин, вицето на президента Георги Първанов. Прокурорът има двама синове, единият от които е женен за дъщерята на благоевградска адвокатка и преподавател в ЮЗУ.

www.struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене