ОБИР В КЮСТЕНДИЛ! Маскиран напръска с лютив спрей касиера на „Уестърн юнион“ и задигна парите

Маскиран мъж ограби офис на „Уестърн юнион” в ромския квартал „Изток” на Кюстендил, като използва лютив спрей. Инцидентът е станал около 22 часа в сряда, минути преди единственият служител на финансовата институция да приключи работа за деня.

Нападателят е бил с черна маска, напръскал е очите на касиера Васил Сашов Асенов, коментираха вчера живеещите в центъра на ромското гето. Офисът остана затворен, въпреки че около 5-6 човека обикаляха цял следобед, за да получат парите, изпратени им от близките им от чужбина.

Според разследващите невисок мъж влязъл минути преди да приключи работа касиерът, напръскал го с лютив спрей, грабнал парите, около 2000 лв., от чекмеджето и побягнал. Сигналът за грабежа бил подаден на тел. 112 веднага, час по-късно униформените открили черна шапка с пробити отвори за очите, черни плетени ръкавици и лютив спрей, продаван в оръжейните магазини като средство за самозащита, хвърлени на около половин километър от мястото на обира.

Вчера сутринта в полицията е задържан 29-г. Асен Стоянов. „Имаме сериозни съмнения, че това е извършителят на обира, но все още изчакваме ДНК експертизите от шапката и ръкавиците”, каза директорът на Областна дирекция на полицията в Кюстендил ст. комисар Елиан Стамболийски. Разследващите проверяват няколко версии, едната от които е отмъщение.

Според живеещи в кв. „Изток” в дните около празниците през офиса на „Уестърн юнион” минават стотици хиляди левове, които работещи в чужбина изпращат на близките си. Почти една четвърт от регистрираните в ромското гето на Кюстендил 13 хиляди души изкарват прехраната си в Испания, Италия и Англия, като най-голяма е кюстендилската емигрантска общност в Испания, разказват от обществените организации в Кюстендил.

Според кюстендилските роми в нападнатия паричен салон в кв. „Изток” работят близки на бившите ромски кметове Стефан Лазаров и Витан Чочов. По време на кметуването на Чочов бе открит офисът на „Уестърн юнион” в гетото, а на откриването с шоколадови бонбони черпеше лично бившият кмет и общественик Стефан Лазаров.

Разследването по случая се наблюдава от Районна прокуратура – Кюстендил. Според разследващите вече са направени няколко обиска в жилището на задържания. Асен Стоянов няма криминални прояви досега, но често е получавал пари в офиса на „Уестърн юнион“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене