ВИДЕО: Български учени разходиха онлайн ученици от Гоце Делчев организацията за ядрени изследвания ЦЕРН

Вчера, учениците от 7 и 8 клас на Първо ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев направиха вълнуваща виртуална визита в ЦЕРН – най-голямата Европейска организация за ядрени изследвания, водени от български учени, които работят там.

Програмата започна с презентация от контролния център на ЦЕРН, чрез която инж. Атанас Батинков и Зорница Захариева представиха Европейският център за ядрени изследвания и мястото на България в него.

Всички  имаха възможност да видят места в ЦЕРН, до които само определени служители имат право на достъп.

Учениците се запознаха с големия адронен колайдер (LHC) и по-малките ускорители, експериментите работещи на LHC и детекторът на експеримента CMS, както и компютърната инфраструктура на CERN.  С помощта на доц. Георги Анчев се осъществи посещение в контролния център на експеримента CMS (Compact Muon Solenoid), с изключително българско участие. Българи са правили повечето части в този детектор, който всъщност има задача да установява наличието на различни елементарни частици. Учениците разбраха, че ЦЕРН е уникален с това, че там са най-високите и най-ниските температури, най-големият вакуум и подготвя утрешните учени и обединява нациите чрез наука.

Учениците научиха още, че в ЦЕРН е създаден през 1989 година „уеб (WWW)“ или „The World Wide Web“, което осигурява непрекъснат достъп до милиони сайтове с информация в различни географски райони и мрежата „Grid (Грид)“. В началото тя е била само за консумация на учените в ЦЕРН. Просто те да получават информация, но впоследствие е била подарена на света. Впечатляващо за учениците беше запознаването с новите ГРИД технологии за управление и анализ на медицински данни – като в медицинската диагностика и терапия за локализиране и изследване на някои видове рак.

Виртуалната разходка даде възможност на децата да надникнат и там, където се раждат идеите за нови открития и изобретения – Ideasquare. Тук могат да творят млади хора от целия свят. Необходимо е само  да кандидатстват и защитят идеите, които имат.

Първо ОУ в Гоце Делчев отправя своята изключителна благодарност за перфектната организация по осъществяване на визитата към Свежина Димитрова – директор на астрономическа обсерватория „Николай Коперник“, град Варна, Теодора Николова – координатор на визитите в ЦЕРН и всички български учени работещи там!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене