Концерт, рецитал и духов оркестър за 70-годишнината на лесотехническата гимназия в Банско

Професионалната лесотехническа гимназия „Никола Й. Вапцаров“ в Банско чества 70-годишния си юбилей

С факелно шествие, водено от духов оркестър, ученици, учители и гости на тържеството се отправиха към паметника на патрона на учебното заведение. Кметът на община Банско Георги Икономов и зам.-кметът Александър Мацурев се включиха в шествието от двора на училището до паметния знак на великия поет. Учениците от състав „Художествено слово“ към гимназията изнесоха рецитал на стихотворението „Вяра“ на Вапцаров. Под звуците на духовата музика бяха поднесени венци и цветя пред паметника. С тържествен концерт-спектакъл „Ние сме Вапцаровци“ в читалището на Банско бе презентирана 70-годишната история на учебното заведение. Години, през които училището се е изграждало, развивало и утвърждавало като една от най-добрите образователни институции в областта. Присъстваха редица бивши възпитаници на горския техникум споделиха своите ученически спомени, трепети и признателност към своите учители и класни ръководители.

„Това училище е част от нашата история, то е част от културно-образователната идентичност на Банско. Седемдесет години последователност и всеотдайност към бъдещето на Банско – бъдеще, разположено в пространството на два века, бъдеще, което ще очертае и пътя на славното ни училище в следващото столетие. Вярвам, че и занапред гимназията ще предлага модерно обучение, с европейско качество, базирано на иновациите и ориентирано към практиката и потребностите на пазара на труда. Нека младите хора бъдат въоръжени с уменията, които да им позволят да разгърнат пълния си потенциал, защото тяхната утрешна реализация е най-доброто свидетелство за професионализма на Вас, хората, които ги обучавате“, каза в словото си градоначалникът, който е негов възпитаник. Той увери, че гимназията има и ще има не само неговата подкрепа, но и тази на общината. „Вярвам, че и занапред гимназията ще предлага модерно обучение с европейско качество, базирано на иновациите и ориентирано към практиката и потребностите на пазара на труда. Нека младите хора бъдат въоръжени с уменията, които да им позволят да разгърнат пълния си потенциал, защото тяхната утрешна реализация е най-доброто свидетелство за професионализма на Вас, хората, които ги обучавате“, допълни Икономов.

Учебното заведение е производствено средище за подготовка на хиляди добри ученици и отлични професионалисти в областта на горското стопанство и дървообработващата промишленост. В момента тук се обучават 160 ученици в дневна форма на обучение, 28 ученици в самостоятелна форма на обучение, както и 34 курсисти по специалностите от направление „Горско стопанство” след завършено средно образование.

„Твърдението, че Професионална лесотехническа гимназия –град Банско е училище от регионално, а защо не и от национално значение, е подкрепено от факта, че учениците и курсистите, обучавани тук, са от 21 общини на територията на Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка и Софийска области. Последните години усилията на ръководството и на целия колектив са насочени преди всичко към повишаването на ефективността на учебните занятия, също така и подобряване на материално-техническата база, осигуряваща социално-битови условия, отговарящи на изискванията на съвременността“, сподели директорът на учебното заведение – Димитър Баряков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене