Туристи-ветерани от Банско: Защо „зелените“ използват дъждовете за пропаганда?!

Калин КАЛИНОВ
Река Глазне създава проблеми не от вчера и не отскоро. Не виждам никаква връзка обаче между наводнението от 10 ноември т. г. и изграждането на ски пистите в Пирин. Ако стане земетресение или пожар, пак ли ски пистите ще са виновни? Зелени терористи използват всякакъв повод, дори и природно бедствие, за да атакуват туризма и да провокират страховете на хората.
Това коментира Георги Икономов, кмет на община Банско, по повод твърдения на еколози, че наводнението е провокирано от ски пистите. Активистите негодуваха и срещу възстановителните дейности по ски пътя.
Глазне е буйна и силна река, минава през стръмен терен и при обилни дъждове има опасност от преливане, контрира Икономов.
Едно от най-големите наводнения, които си спомнят по-възрастните хора в Банско, е през 1957 г., когато водата е отнесла цял квартал. Тогава не е имало никакви писти в планината. Не може да се натрапва мнението, че едно природно бедствие е вследствие на човешка грешка, обяснява кметът.
Туристи ветерани от града също недоумяват как може обилни дъждове да се използват за недобросъвестна пропаганда срещу Банско.
“В Алпите е пълно с писти. Само във френския курорт Шамони има над 760 км писти, а при нас – в цяла България общата дължина на пистите във всички курорти е около 200 км. Да не би във Франция, Швейцария, Австрия, Италия при всеки пороен дъжд да обвиняват ски курортите си?”, гневят се банскалии. Казват, че никога няма гаранция какво ще се случи с тази пълноводна и стръмно спускаща се река.
Местните обясняват, че река Глазне се образува от сливане на реките Демянишка и Бъндеришка непосредствено над Банско. Река Демяница започва от 2400 м надморска височина и отводнява шест големи езерни групи. Само за своите 14 км дължина се понижава с 1500 м надморска височина, минава през стръмни склонове и приема няколко притока.
Река Бъндерица пък изтича от Горното Бъндеришко езеро, на 2310 м надморска височина.

 Също е водосбор от няколко езе­ра и тече при изключително го­лям наклон, което я прави много буйна.

“Двете реки тръгват от върхо­вете. Ски зоната е между водо­сборите на двете реки и имаме снимки, които показват, че още докато стигнат до нивото на ски зоната, реките са били изключи­телно пълноводни, така че писти­те нямат нищо общо с това при­родно бедствие”, категоричен е Георги Икономов.

Предстои му разговор с упра­вата на Национален парк “Пи­рин”. Ще обсъждат дали е въз­можна корекция и укрепване на коритата на двете реки. Те се намират в границите на парка и затова подобни мерки трябва да се съгласуват.

“Знаем кои са най-опасни­те места, има и техника, която може да се из­ползва, така че да се модели­рат коритата с естествени каменни диги и да се укроти течението, но тепърва ще се пра­вят проучвания”, обясни кметът.

Засега общината е готова с проект за доизграждане на под­порната стена на р. Глазне над Банско, който е на стойност око­ло 1,2 млн. лв. и за него ще се търси финансиране от държа­вата или по европроекти. Преди години бе изградено коритото на реката, около 300 м, което спаси града от наводнение.

Кметът припомня, че Пирин е най-запазената и щадена плани­на у нас. “За какво унищожаване на природата говорим, след като от 44 хил. хектара площ на НП “Пирин”, не на цялата планина, ски зоната е около 100 хектара”, ядосва се градоначалникът.

Икономистът Владимир Ка­ролев коментира в социалните мрежи, че еколозите опитват да саботират ски сезона.

Каролев обяснява, че извън зимния сезон ежегодно ходи в Пирин и познава почти всички пътеки, потоци и езера там.

“Площта на ски зона Банско е само 120-150 хектара и водо­сборът на пистите е съвсем ма­лък, оттичащ се в река Ечнище, която минава през Шилигарни­ка и съвсем малко е повишила нивото си. Тази река не се е раз­ляла и не е причинила никакви щети. Съответно няма никакви щети и по ски пистите”, убеден е той.

Основните водосбори на река Бъндерица са в Бъндеришкия циркус и езерата там -Дългото, Жабешкото, Муратово, Рибно Бъндеришко езеро, Окото и още няколко малки безименни езе­ра. Те са високо над ски зоната. Подобно било положението и с река Демяница, чийто водосбор е един от най-големите в Пирин и обхваща циркусите Валявишки, Превалски, Газийски, Типишки, които също са зад ски зоната и над нея, и водосборът включва над 20 езера.

Според Каролев излизане от коритата и повишаване с разли­ви на реките има и при Пиринска Бистрица и Санданска Бистрица, т.е. не само към Банско, а и към Кресна, Струмяни и Сандански, където са наводнени села. Те се оттичат и вливат в Струма. По­ройният дъжд е бил огромен на територията на цялата планина.

Река Глазне е била поройна и преди 60 години, когато в Банско не е имало ски писти, за овладя­ването ѝ са започнали да се пра­вят подпорни стени и укрепване на коритото.

На 9 ноември наводнение има­ше и в Санданския край след преливане на реки, идващи отно­во от Пирин, но от частта, в която няма писти.

Поройни дъждове отнесоха пъ­тища и нанесоха щети в Благоев­град, Кърджали и Смолян.

Оранжев код бе обявен в 11 области на Из­точна и Южна България за­ради проливни валежи и бурен вятър. Кодът беше в сила за областите Кър­джалийска, Хас­ковска, Ямболска, Сливенска, Бургаска, Търговищка, Шумен­ска, Варненска, Добричка, Си­листренска и Разградска.

Жълт код за потенциално опас­но време заради обилни валежи имаше в 15 области на Западна и Централна България, без Видин­ска и Монтанска област.

Според доклад на Басейнова дирекция “Западно-Беломорски район” наводнения, свързани с р. Места, чийто приток е р. Глазне, е имало през 1937 г. край с. Кре­мен, и през 1991 г. край Белица заради притока Белишка река.

Други сериозни наводнения в Югозапада са били свързани с прели­ване на р. Струма при с. Раждавица 1956 г., с. Марино поле 1955 г., Бла­гоевград 1954 г., наводнението на Сушицка река при с. Крупник 1987 г. наводнението на река Струмешница при с. Митино 1947 г.

От Министерството на окол­ната среда и водите обясниха пред Топ ПРЕСА, че при тях и в дирекция НП “Пирин” не са по­стъпвали и не са разглеждани проекти, свързани с изграждане­то на нови корекции и укрепване на коритата на р. Демяница и р. Глазне.

След проливните дъждове кон­цесионерът на ски зоната “Юлен” АД е поискал съгласуване на из­вършването на възстановителни дейности. От националния парк са разрешили ремонтните дей­ности по пътя Бъндеришка поля­на – гр. Банско на територията на НП “Пирин”, добавят от МОСВ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене